Hirdetés

Óriási a baj a Velencei-tónál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nem tudja felvenni a versenyt a Balatonnal, aminek meg is lett a következménye.

A Velencei-tavat hagyományosan együtt emlegetik a Balatonnal, mint a magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelyét, ám ez a párosítás egyre kevésbé igaz az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója szerint - írja a napi.hu. Ennek oka, hogy a Velencei-tó csupán turisztikai célpontként nem mozgatja meg az emberek fantáziáját, ma már sokkal inkább lehetséges állandó lakóhelyükként tekintenek rá az érdeklődök. 

A lap szerint az ország minden szegletéből, de leginkább a fővárosból, a Dunántúlról, illetve a Duna-Tisza közének északi részéről érkeznek a Velencei-tóhoz a lakók. 

Az világosan látszik, hogy a tónál egyre inkább zuhan a turisztikai forgalom,, ami nem is csoda, hiszen olyan hírek keringtek körülötte, hogy hamarosan ki fog száradni és pusztulnak benne a halak. Emellett a velencei korzó üzemeltetése körüli elhúzódó vita is ártott a turizmusnak. 

OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezetője szerint a térség nagy előnye, hogy tiszta, csendes, nyugodt, ugyanakkor innen egy órán belül elérhető a főváros is. A közvetlen környék peidg rengeteg lehetőséget kínál. Az északi partra, például Sukoró környékére, ahol nincs tömegközlekedés, jellemzően jómódú vállalkozók költöznek be.

A déli oldalon, ahol a vasút fut, inkább a középosztály talál otthonra és ennek megfelelően alakul a kereslet is. Errefelé leginkább lakásokra, kisebb telkekre, apróbb kertkapcsolatos otthonok iránt érdeklődnek. A vasút közelsége itt igazi árfelhajtó tényező, ugyanis az állomás gyors, gyalogos eléréséért cserébe a használt lakásokért is hajlandóak megfizetni akár egy új ingatlan árát is.

Bár itt is jócskán visszaesett a kereslet a múlt év végére, az ingatlanszakértők szerint most kezdik érezni az érdeklődés tavaszi ébredését. Időközben az árazásban bizonyos korrekció kezdődött. A túlzók egy része kezdte belátni, hogy a piaci árak már nem fognak felkúszni oda, amit ők remélnek. Az árcsökkenés itt inkább a 80-100 millió fölötti ingatlanokat érintette, míg a 30-80 milliósoknál jellemzőbb volt a stagnálás, kivéve közülük a korszerűtleneket, amelyek kevésbé tartották az árukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés