Hirdetés

Véget ér a világ legszigorúbb covid-korlátozása

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az új-zélandi kormány kedd éjféltől feloldja az összes fennmaradó COVID-19-korlátozást, véget vetve a világ legszigorúbb COVID-19-járványügyi szabályainak több mint három évvel a hatályba lépésük után.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszter hétfői közleményében kijelentette, hogy keddtől az embereknek nem kell a vírusfertőzés után hét napig maszkot viselniük az egészségügyi intézményekben, és nem kell elszigetelniük magukat - írja a Reuters.

Míg az új-zélandi kormány járványkezelését világszerte elismerték a fertőzések és a halálozási arány alacsony szinten tartása miatt, belföldön viszont kritizálták a meghosszabbított bezárások, az iskolák bezárása és a lezárt határok miatt.

Chris Hipkins miniszterelnök szerint a korlátozások formális megszüntetése „jelentős mérföldkő”.

„Úgy gondolom, hogy az új-zélandiak rendkívül büszkék lehetnek arra, amit együtt elértünk. Otthon maradtunk, áldozatokat hoztunk, beoltottuk magunkat, és egyáltalán nem kérdés, hogy életeket mentettünk meg” – mondta sajtótájékoztatóján.

Bár már nem kötelező, az egészségügyi miniszter továbbra is azt javasolja, hogy az emberek maradjanak otthon öt napig, ha rosszul érzik magukat vagy pozitívat tesztelnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés