Hirdetés

Mielőtt felkel a Nap, ez a férfi több ezer kulcsával elindul a Vatikáni Múzeum folyosóin

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Odakint még sötét van, amikor Gianni Crea kinyitja a Vatikáni Múzeum impozáns bejárati ajtaját, kezében nehéz kulcscsomóval. Aztán elindul a kihalt folyosókon, hogy kinyissa a világ leglátogatottabb galériáinak ajtaját.

"Pontosan 2797 kulcs van... Van, amelyikből egy, van, amelyikből öt példány van, így összességében több mint tízezer darab kulcs van nálam" - mondta az 51 éves férfi, aki kívülről tudja, melyik kulcs melyik zárba való. 

Bramante csigalépcsőjétől a Térképek Galériájáig Crea végigfut a múzeumokon, márványszobrok, római régiségek és reneszánsz festmények között. Néhány óra múlva turisták ezrei tolonganak majd a múzeum 1400 termében. Napkelte előtt azonban csak egy kulcscsomó csilingelése zavarja meg a Raffaello, Leonardo da Vinci vagy Caravaggio remekműveit tartalmazó sötét termek csendjét.

"Minden zug egy darab történelem" - mondja az öltönyt és nyakkendőt viselő Crea az AFP-nek, miközben zseblámpájával megvilágítja a műveket.

Az összesen hét kilométeres útvonalat Crea reggel és este egy tízfős, "clavigero"-kből, vagyis "kulcsőrökből" álló csapattal járja be. "A múzeumok négy zónára vannak osztva, így minden clavigero 60-75 ajtót nyit ki, tehát összesen több mint 270 ajtót naponta" - magyarázza.

A történelemrajongó férfi 25 év után is csodálkozik a munkáján: "Mindig van mit tanulni".

Hajnali VIP-túra

Hivatkozás másolása

A vastag acélkarikára erősített kulcsok tömege közül néhány példány kiemelkedik. A legrégebbi, 1771-ből származó, a Pio Clementino Múzeumot megnyitó kulcs körülbelül tizenöt centiméteres.

Másokon sárga címke van: ezeket a konklávé idején használják a pápaválasztás alkalmával a bíborosok által használt termekbe vezető ajtók zárására.

A legértékesebb azonban az egyetlen, amelyiknek nincs száma. Ezzel lehet bejutni a híres Sixtus-kápolnába és annak Michelangelo freskóival díszített boltozatába.

A szigorú protokoll szerint minden este lezárt borítékban helyezik el, és egy széfben őrzik, amelyet maga is egy szűk, megerősített ajtóval ellátott helyiségben, Ferenc pápa hivatalos fotója mellett őriznek.

Az utóbbi években Crea hajnali tárlatvezetést tart: VIP-jeggyel akár 20 fős kis csoportok is elkísérhetik őt, élvezve a múzeumokat ritka zsúfoltság nélküli állapotukban. "Azt mondtam magamnak: soha senki nem fog jönni hajnali 5-kor. De ez egy zseniális ötlet volt" - lelkendezik.

A pápa otthona

Hivatkozás másolása

A túra egy tágas, lakkozott fából készült liftben kezdődik, és az Örök Városra és a Vatikáni Kertek buja zöldjére nyíló egyedülálló panorámával zárul a Szent Péter-bazilika kupolájából. A csúcspont azonban a Sixtus-kápolna, a művészet és az építészet ékköve, hajnalok hajnalán még a látogatók hordái és zaja nélkül.

Csend van, a vendégek "egyedül, teljes nyugalomban szemlélhetik az összes művet" - mondja Crea. Egy plébános segítségével 1998-ban vették fel Creát, aki akkoriban csak egyike volt a három kulcsőrnek. "Kezdetben csak a nyitás és a zárás volt a feladatom" - emlékszik vissza.

Később Crea különböző nyelveket - angol, spanyol, francia - kezdett tanulni, és fejlesztette művészettörténeti ismereteit. Három pápa -- II. János Pál, XVI. Benedek és most Ferenc -- alatt dolgozott, de a jelenlegi argentin pápát még nem vezette körbe magánúton.

"Ez az ő otthona, tehát akkor jön, amikor csak akar" - mondja Crea.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés