Hirdetés

Ebben a vármegyében történik a legtöbb kocsilopás

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elkészült a térkép, amely megmutatja, mely megyében történik a legtöbb autólopás. Emellett kiderült az is, hogy a tolvajok milyen módszerekkel törik fel, vagy éppen lopják el a járműveket.

A rendőrségi adatbázis szerint a 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott százezer emberre - írja a Pénzcentrum.

Heves vármegye a második helyen áll kocsilopások tekintetében, itt 18 eset jutott százezer emberre, a főváros, Győr-Moson-Sopron és Tolna vármegye pedig holtversenyben a harmadik helyen áll, ezekben a régiókban 15 kocsilopás jellemző 100 ezer lakosra vetítve.

Hajdú-Biharban történt a legkevesebb ilyen bűncselekmény, itt mindössze 6 ilyen eset jutott. Vas és Zala vármegyében 8-8 eset jut 100 ezer főre, míg Somogy, Fejér, Csongrád-Csanád és Baranya vármegyében 10 kocsilopást mutatnak az adatok.

Ami a feltöréseket illeti, a legtöbb ilyen eset Vas megyében történt, itt 31 a mutató. A második helyen Budapest áll, a fővárosban 27 ilyen bűncselekmény történt, a harmadik helyen pedig Heves vármegye áll. Békés vármegyében a legjobb a helyzet, ott csak 3 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre tavaly és idén február között.

Ezeket a módszereket preferálják most a tolvajok

Hivatkozás másolása

Egyre gyakoribb, hogy saját indítókulccsal lovasítják meg az autókat ma Magyarországon, de mostanában egyre többször trélerekkel is "dolgoznak" a bűnözők. 

Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója arról számolt be, hogy leginkább vidéken kezdett el terjedni a besurranós módszer. Ugyanis a családi házak udvarán sokszor nyitva hagyják az autókat, ráadásul még a kulcsot is a járműben hagyják. A tolvajoknak azonban így jelentősen megkönnyebbítik a dolgát, hsizen csak egyszerűen belopóznak az ingatlan területére és már viszik is az autót. Megjegyezték azt is, hogy jellemzően az idős személyautók lovasítják meg így.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés