Nem várt fordulat: ez a világ legjobban teljesítő valutája

  • Nagyvilág
Ónody M. Gyula portré Ónody M. Gyula

Az Oroszország által bevezetett tőkeszabályozás miatt a rubel a világ legjobban teljesítő valutájává vált.

A rubel az év eleje óta több mint 11%-ot erősödött az amerikai dollárral szemben. A Bloomberg által nyomon követett 31 fő valuta közül a rubel erősödött a legjobban. A nemzetközi devizapiacon az árfolyama még ennél is nagyobb, mintegy 12 százalékos növekedést mutatott eddig.

Térnyerése az orosz kormány által a nyugati szankciók nyomán megtépázott valuta védelmében hozott intézkedések sorozatának eredménye. Az ideiglenes tőkekontroll bevezetése mellett az orosz pénzügyminisztérium arra kötelezte az exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék. A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport elszámolásban szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és fellendítve a rubelkeresletet.

Ez a rubel íróniája?

Mármint az, hogy épp a háború alatt teljesít jól, miközben más országok, amelyek a közelmúltban szintén tőkeszabályozást vezettek be, nem érték el ugyanezeket az eredményeket.

Cimkék:
  • pénzvilág
  • rubel
  • valuta
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet