Hirdetés

Van másik: egyre népszerűbb a kisállatklónozás

 portré

A háziállatok klónozása ellentmondásos, de a magas költségek ellenére is egyre népszerűbb. A Viagen Pets and Equine nevű, texasi székhelyű, első és egyetlen amerikai cég, amely kutyák és macskák kereskedelmi célú klónozását kínálja évről évre egyre több háziállatot klónoz, és több százat klónozott, mióta 2015-ben megnyílt.

A cég 50 000 dollárt kér egy kutya klónozásáért, 30 000 dollárt egy macskáért és 85 000 dollárt egy lóért. Ez az ár nyilvánvalóan elképesztően magas, de számos híresség ismerte el már, hogy az elmúlt években klónozta a kutyáját.

Barbra Streisand még 2018-ban árulta el, hogy a Viagent kérte fel kedvenc kutyája, Samantha klónozására. Ugyanebben az évben a The Sun című újság arról számolt be, hogy Simon Cowell zenemágnás és tehetségkutató versenybíró klónoztatta három Yorkshire terrierjét.

Számos specifikus klónozási technika létezik, de jellemzően a klónozni kívánt állat sejtmagját olyan donor petesejtjébe fecskendezik, amelynek genetikai anyagát eltávolították. A laboratóriumban kitenyészett embriót pedig a helyettesítő anya méhébe ültetik be, aki ezután kiskutyát, cicát vagy csikót szül.

Az állatjóléti szervezeteknek azonban komoly aggodalmaik vannak az ágazattal kapcsolatban. Számos tudományos tanulmány például azt sugallja, hogy a klónozott állatok hajlamosabbak a betegségekre. Más kritikusok rámutatnak az iparág magas „meghibásodási arányára” – a klónok sokasága születik betegen vagy sérülten.

A klónozott állat, állítják, soha nem lesz az eredeti háziállat pontos másolata, főleg, ha viselkedésről van szó. A klónozott állatoknak eltérő élettapasztalataik lesznek, amelynek eredményeként eltérő személyiséggel is rendelkeznek majd - írja a bbc.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés