Hirdetés

Van egy rossz hírünk a magyar fizetésekről

Garai Kitti portré Garai Kitti

 Bár nőttek az órabérek, és csökkentek a régiók közötti eltérések, mégsem lehetünk elégedettek: ma 9 százalékkal ér kevesebbet a fizetésünk, mint egy évvel ezelőtt. 

A szakmunkások és betanított munkások bére egy év alatt 11%-os növekedést ért el, hasonló módon a felsőbb bérkategóriákhoz, ahol 10%-os növekedést mutatott ki a Trenkwalder 7 ezer fő béradatait vizsgáló elemzése. A bérnövekedést azonban elnyomta az infláció, a legutóbbi, 20 százalékot meghaladó mutató miatt a munkabárek reálértéke csaknem 9 százalékot csökkent a tavalyi adatokhoz képest. 

Az elemzők arra számítanak, hogy a reálérték-csökkenés nem lesz tartósan ilyen magas, hiszen általában a munkáltatók az év elején emelnek a béreken, valamint a minimálbér jövő évi emelése is feljebb tornászhatja az órabéreket. 

Ám még ezen várakozások mellett is legalább 3-4%-os reálbér-csökkenést várnak a jövő évet nézve, az pedig további kérdéseket vet fel, hogy miként alakulnak majd az inflációs mutatók, mikor lassulhat valamennyire az árak folyamatos emelkedése - írta a Liner.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés