Hirdetés

Őrület, amit a magyarok művelnek a nyaralás előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot. 

Az elmúlt napokban negyedéves csúcsra erősödött a forint árfolyama az euróval szemben. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint azoknak, akik külföldi nyaralásukra szeretnének előre gondoskodni költenivalóról, érdemes a napokban bevásárolniuk, mivel a turistaszezon indulásakor jellemzően gyengül a magyar fizetőeszköz. 

A szakértő szerint az elmúlt 6 évben egy augusztus eleji nyaraláshoz képest egyedül a pandémia évében, 2020-ban nem érte meg előre május közepén előre gondoskodni az utazáshoz szükséges valutáról, minden másik évben nyert az, aki előre átváltotta forintját külföldi fizetőeszközre. 2023 májusában 375 forinton volt az euró árfolyama, míg augusztus eleji váltáskor már a 394 forintot ostromolta, azaz 3,7 százalékot gyengült nemzeti fizetőeszközünk. Egy évvel korábban, 2022-ben 2,5 százalékkal került többe annak a nyaralás, aki augusztusig várt a pénzváltással: május közepén 384 forintért tudott eurót beszerezni, míg augusztus elején már 390 forintot kértek egy euróért. 

Nem marad így az árfolyam

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint a mostani forinterősödés a kedvező makrogazdasági híreknek köszönhető, ám – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője – a mostani 386 forint körüli árfolyam szerintük az erősödés határa, döntő többségük szerint a következő időszakban az euró árfolyama visszatér a 390-395 forint körüli sávba. 

Leáldozott a valutaváltóknak?

Hivatkozás másolása

Gergely Péter szerint nem mindegy, hogy hol váltunk pénzt a nyaraláshoz. Korábban mindenki egyértelműen a pénzváltókat ajánlotta, mivel a bankoknál sokkal kisebb árfolyamréssel dolgoztak – igaz, sokan közülük külön váltási díjat is felszámítottak, amihez az elmúlt 10 évben a valutaváltás után fizetendő 0,3 százalék, ma már maximum 10 ezer forintos tranzakciós illeték is költségként jelent meg. 

A hazai valutaváltók kifizetési forgalma érthetően a nyári hónapokban erősebb, ez alól csak azok a hónapok számítanak kivételnek, amikor az emberek egy része biztonságosabbnak tartja forintját külföldi fizetőeszközre cseréli.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ilyen hullámmal találkozhattunk tavaly tavasszal, amikor az emberek az egyre komolyabb méreteket öltő hazai infláció miatt igyekeztek az értékállóbb valutára cserélni forintjaikat. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavaly januári 34,8 milliárdos valutaváltói kifizetési forgalom az elmúlt másfél évtized 6. legnagyobb forgalmat hozó hónapja volt, a korábbi csúcshónapok - 2015 márciust leszámítva – a nyaralási időszakra estek. 

Felvették a kesztyűt a bankok

Hivatkozás másolása

Gergely Péter szerint a rendelkezésre álló – 2024 februárjáig kimutatott - adatok alapján váltóhelyek forgalma ugyanakkor 2023 júliusa óta folyamatosan csökken éves összevetésben – ilyen, 8 hónapos visszaesésre 2019-ben volt utoljára példa. A BiztosDöntés.hu szakértője ezt a trendet azzal indokolja, hogy a hazai pénzintézetek egyre nagyobb része kínál ma már úgynevezett aktív devizaváltást ügyfeleinek: előre meghatározott – havi 400-600 ezer forintos összegig devizaközép árfolyamon biztosítják a lehetőséget az ügyfélnek, hogy forintját külföldi fizetőeszközre váltsa. 

A váltás feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen az átváltott összegnek megfelelő pénznemben devizaszámlával, de ezt ma már a legtöbb banknál online, a netbankban, vagy applikációval is nyithatunk. Ilyen szolgáltatás elérhető az Erste, a Gránit, az OTP és a Raiffeisen Banknál. A szolgáltatást ugyanakkor – az OTP kivételével – csak hétköznapokon lehet igénybe venni. 

A szolgáltatás bevezetésére egyértelműen a Revolut kényszerítette rá a hazai pénzintézeteket, ahol a számlaegyenleg erejéig, alapesetben havi 350 ezer forintig ingyenesen válthatjuk át pénzünket bármilyen devizára. Fontos tudni, hogy a Revolut saját árfolyamot jegyez, ráadásul a valutaváltás a Revolutnál is csak hétköznapokon kedvezményes, hétvégi váltásnál számottevő díjat számol fel a szolgáltató a váltásért – figyelmeztet a BiztosDöntés.hu szakértője. 

Gergely Péter szerint az elmúlt években számottevően megnőtt a bankkártya elfogadóhelyek száma a világ nyaralóhelyein, így az átváltott összeget nem kell ma már kivenni a bankból. Sőt, a Raiffeisen és az Erste Banknál nem kell külön euró vagy más devizában nyilvántartott bankkártyát igényelnünk, a plasztikunkat egy mozdulattal ahhoz a számlához (forint vagy deviza) tudjuk csatolni, amilyen pénznemben fizetni szeretnénk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés