Hirdetés

Figyelem, drasztikus változások lépnek életbe ma - minden magyart érint

Nap Híre portré Nap Híre

Változás jön a CSOK-szabályaiban, az átutalásoknál, az iskolákban, ráadásul még a lottó is drágább lesz mától.

Szeptember elsejétől a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is. A gyermekvállalási határidő egységesen: egy vállalt gyermeknél 4 év; két vállalt gyereknél 8 év; míg három vállalt gyereknél 10 év.

A privatbankar.hu azt írja, az előírások némileg szigorodnak is, hiszen eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt, mostantól viszont 1-4 éven belül meg kell születnie a kisbabának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. A gyermekvállaláshoz köthető könnyítésnek tekinthető ugyanakkor, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal.

A visszafizetés kapcsán is szigorítás történt: ha a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük. Ennek összege 10 millió forint esetében a Ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék.

Több pénzt utalhatunk mától

Hivatkozás másolása

Egy jegybanki rendelet szerint szintén elsejétől nőtt az azonnali átutalás körébe tartozó fizetési megbízások értékhatára, és az eddigi 10 millió forintos limit 20 millió forintra nő.

Változások jönnek az iskolákban is

Hivatkozás másolása

Ma elindul az első tanév az új státusztörvény hatálya alatt, ez pedig jelentős változásokat hoz az oktatásban is. Ennek alapján a munkáltatónak szeptember 15-ig kell tájékoztatnia a pedagógust a jövő év elején bekövetkező jogviszonyváltozásról, a pedagógus pedig szeptember 29-ig dönthet arról, hogy elfogadja-e azt. 

A tanév rendje is jelenetősen megváltozott. Az oktatási időszak szeptember elsejétől egészen június 21-ig tart, viszont hosszabbak lesznek az évközbeni szünetek. Mutatjuk a részleteket: 

  • őszi szünet: október 28.-november 5.
  • téli szünet: december 22.-január 8.
  • tavaszi szünet: március 28.-április 8.

Szintén újdonság, hogy indul a honvédelmi ismeretek tantárgy oktatása, az új tanévben 120 iskolában indulhat el a tárgy, az előzetes adatok alapján eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte a részvételi szándékát.

Drágább lesz a lottó

Hivatkozás másolása

A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a legnépszerűbb számsorsjátékok alapdíjai egységesen 50 forinttal kerülnek majd többe. A szelvények ára így 400 forintra emelkedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés