Hirdetés

Valami nagyon nem stimmel a nyugdíjemelés körül

Nap Híre portré Nap Híre

Magyarországon a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni. Ennek révén a nyugdíjak vásárlóértéke elvileg nem csökkenhet, bármekkora is az infláció. A helyzet mégsem ilyen rózsás, mert a nyugdíjemelési eljárást vezérlő szabályok nem garantálják a vásárlóerő (a nyugdíj reálértéke) tényleges megőrzését - írja legfrissebb bejegyzésében dr. Farkas András nyugdíjszakértő a NyugdíjGuru News hírlevelében.

A szakértő kiemeli: az emelés csak az adott évi inflációtól függ, más tényező - mindenekelőtt az országos nettó keresetek alakulása - a nyugdíjemelés mértékét nem befolyásolja. Emiatt a nyugdíjasok relatív elszegényedése minden olyan évben elkerülhetetlen, amikor az országos nettó átlagkereset növekedése nagyobb, mint az inflációé.

Farkas András hozzáteszi: nyugdíjprémium sem lesz idén, mert a gazdaság teljesítménye egyelőre siralmas. Vagyis idén már nem számíthatnak semmilyen plusz juttatásra  a nyugdíjasok. A legközelebbi nyugdíjemelés csak 2025. január 1-jétől várható.

A nyugdíjemelés során sem a korábban megállapított nyugdíjak leszakadó értékét, sem pedig a mélyszegénységbe (a legalsó jövedelmi decilisbe) csúszott nyugdíjasok nyugdíját nem kompenzálják - írja a szakember.

A teljes elemzést itt olvashatják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés