Hirdetés

Elképesztő összeget kaszált a Pfizer a koronavírus elleni vakcinákkal

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Pfizer kedden tette közzé az éves előrejelzését, amiben leírták azt is, hogy tavaly milyen eredményeket értek el.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy az előrejelzések szerint idén 67-71 milliárd dollár közötti forgalomra számítanak, ami csökkenést jelent a tavalyi, rekordot jelentő évhez képest, amikor a gyógyszercég 100,3 milliárd dollárt bevételt könyvelt el. Ez minden idők legjobb eredménye volt.

A beszámolók szerint a bevétel nagy rész a koronavírus elleni vakcinákból jött össze, ami több mint 80 milliárd dollár volt.

Azonban a pandémia enyhülése miatt idén arra számítanak, hogy harmadával is szerényebb lehet majd az év végi eredményük, ugyanis egyre inkább enyhül az oltások iránti kereslet. A vállalat 2023-ra 13,5 milliárd dolláros vakcinaeladásra és 8 milliárd dolláros bevételre számít a Paxlovid esetében - írja az Infostart.

A Pfizer 2023-ra részvényenként 3,25-3,45 dolláros eredményt prognosztizál, ami a 2022-es 6,58 dolláros rekordhoz képest akár 50 százalékos csökkenést is jelenthet. A vállalat 2022-ben 31,4 milliárd dolláros nettó nyereséget könyvelhetett el, ami 43 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A hír hatására a cégóriás részvényei 3 százalékot estek a tőzsdén kedden.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés