Hirdetés

Egyre nagyobb a gond, már mindenhol érzékelhető az üzemanyaghiány

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hétfő reggel a hazai kutak negyede arról számolt be, hogy üzemanyaghiány alakult ki náluk. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője kijelentette: a hiány nagyjából 500 kutat érint hazánkban.

A szakember úgy tudja, hogy a Mol hétfőn ismét megpróbálja újraindítani a júliusban karbantartás miatt leállított, százhalombattai olajfinomítót, ami jelenleg kulcsfontosságú a benzinárstop fenntartása miatt. Amennyiben a restart sikeres, mérsékelődhet a hiány átmenetileg.

Egyre több benzinkúton alakultak ki hosszú sorok, a fővárostól kezdve a kistelepüléseken is érzékelhető az üzemanyaghiány. Ez már két hete elkezdődött, napról napra több benzinkút jelzi, hogy nem tudnak benzint és gázolajat eladni, hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis a hazai kutak negyede számolt be hiányról

- mondta a HVG kérdésére Bujdos Eszter, majd hozzátette: a készlethiány elsősorban a hatósági áras üzemanyagokat érinti, a piaci áron értékesített változatokból a kutakon nagyobb eséllyel lehet tankolni.

Töltőállomás Magyarországon
Töltőállomás Magyarországon

Az is kiderült, hogy Békés és Baranya megyékben még az országos átlagnál is kevesebb üzemanyag jutott. Pécsen környékén például alig van működő kút.

Idén már többször is hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, mivel az autósok attól féltek, hogy elfogy a benzin. Erre évtizedekig nem volt példa Magyarországon. 

Bujdos kiemelte, hosszú távon az lenne a megoldás, ha kivezetnék a benzinársapkát. Hozzátette: ebben az esetben visszatérnének az importőrök, amelyek tehermentesítenék a Mol-t.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés