Hirdetés

Ha Hernádi Zsoltnak igaza van, rettenetes üzemanyagárak jönnek

Nap Híre portré Nap Híre

A MOL-vezér közölte: a Világbank előrejelzése szerint radikális olajár emelkedést hozhat az ukrajnai, illetve az izraeli háború "kettőse", ami miatt a közeljövőben jelentősen növekedhet az üzemanyagok ára.

Hernádi Zsolt, a Mol-elnök vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéld című műsorában beszélt arról, hogy nagyon durva üzemanyagárak jöhetnek a jövőben. Elhangzott, az elemzések szerint akár 150 dolláros rekordot is meghaladhatja egy hordó Brent olaj ára, ha elfajul a konfliktus Izrael és Hamász között. A bank elemzői úgy gondolják, hogy az olajellátásban súlyos gondokat okozna, emellett az élelmiszerárak is magasabbra emelkednének, amennyiben megismétlődne az egész Közel-Keletre kiterjedő 50 évvel ezelőtti háború.

A jövőbeli árakról a cégvezető kifejtette, hogy január 1-től 41 forinttal fog emelkedni a jövedéki adó. Emellett a kőolaj árára a Hamasz és az Izrael közötti éles konfliktus is hathat.

Hivatkozás másolása

A harcok kitörésekor emelkedett 90 dollár fölé kőolaj ára, de azóta kisimult ez a szint. A földgáz területén emelkedett az ár 50 százalékkal, mert Izrael leállította a saját gázkitermelését, és Egyiptomból vezetéken vásárol ebből az energiahordozóból - írja az atv.hu. Elhangzott az is, hogy a következő időszak árával kapcsolatban kérdés, hogy két jelentős szereplő, Irán és Szaúd-Arábia mit lép. 

A Hormuzi-szorosban halad át a világ kőolaj szállítmányának 20 százaléka, illetve a cseppfolyós gáz 30 százaléka. Az energiapiaci szakértők között ökölszabály, hogy a világpiacon egy százaléknyi termeléscsökkenés 10 százalékkal emelheti meg az árat. Ez alapján kiszámolható, hogy mi történne, ha a Hormuzi-szorosban történne valami, akár 170-200 dollár is lehetne ettől az olajár. 

Senkinek sem érdeke ez. Kaotikus helyzet lenne. Az orosz-ukrán konfliktust követően egy év kellett, hogy korrekció történjen. Akkor a gáz ára bizonyos időszakban százszorosára emelkedett, de még mindig 60 százalékkal magasabb a gáz ára, mint a háború előtt

– fogalmazott Hernádi Zsolt.

Mint azt a naphire.hu is megírta, szerdán ismét változtak az üzemanyagárak a hazai kutakon. A benzin literje bruttó két forinttal drágább lett, míg a gázolajért bruttó 8 forinttla kell kevesebbet fizetni. A holtankoljak szerint így az alábbi átlagárakkal találkozunk most a töltőállomásokon: 

  • 95-ös benzin: 610 Ft/liter
  • Gázolaj: 639 Ft/liter
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés