Hirdetés

Megkongatták a vészharangot, ismét üzemanyaghiány lehet a magyar benzinkutakon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Vasárnap életbe lépett a hatodik szankciós csomag Oroszország ellen. A magyar kormány szerint ez dízelhiányt és drágulást hozhat, a Mol ezzel szemben azt közölte, hogy nem lesz fennakadás az ellátásban. 

A vasárnap életbe lépett szankciók szerint mostantól csak azok a tagállamok importálhatnak orosz olajat, akik más forrásból nem tudják beszerezni a nyersanyagot. Ezek közé tartozik Magyarország, Csehország és Szlovákia is, ám ezek az országok is csak a hazai piacon adhatják el az így készült üzemanyagot. 

Orbán Viktor korábban azt mondta, nem lesz baj, ugyanis a Magyarországra vonatkozó kivétellel sikerült elkerülni a gazdasági atombombát. A szankciók életbe lépését követően azonban az Energiaügyi Minisztérium vészjósló kijelentést tett: álláspontjuk szerint Európában akár dízelhiány is kialakulhat, és az olajtermékek drágulása várható. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő, Pletser Tamás azonban nem számít ellátási nehézségekre, ám szerinte az árak sem fognak lejjebb menni.

Lesz-e dízelhiány a magyar kutakon? Itt a Mol válasza

Hivatkozás másolása

A Mol az RTL megkeresésére elmondta, felkészültek a szankciókra, és fennakadás nélkül képesek biztosítani Magyarország üzemanyagellátását. Az olajtársaság közölte azt is, a százhalombattai és a pozsonyi finomító is akadálytalanul tudja eladni a hazai piacain, illetve a régió országaiba az orosz eredetű olajból készült üzemanyagot. Ahogy írták, a két finomító átalakításával a megfelelő ütemben zajlik, így a tervezett időpontban képesek lesznek az orosztól különböző típusú kőolajat is feldolgozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés