Hirdetés

Még olcsóbb lehet az üzemanyag? Ettől függ

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az elmúlt időszakban nagyot zuhant az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon, a holtankoljak.hu szakértője pedig azt is elárulta, hogy folytatódhat-e ez a tendencia. 

Február elsején még 627 forintba került átlagosan a benzin literenkénti ára, 692 forintba pedig egy liter gázolaj. Február 24-ére a benzin 17 forinttal, a dízel pedig 72 forinttal lett olcsóbb. Jelenleg 610 forintot kell fizetni a kutakon egy liter benzinért, míg a gázolajért 618 forintot kérnek. 

Jó hírek érkeztek az üzemanyagokról

Hivatkozás másolása

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Borsnak elmondta, mindenhol rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű üzemanyag. "Az ellátás mindenhol problémamentes, a kutakon minden üzemanyagtípusból korlátlan mennyiség áll rendelkezésre. Ugyan volt némi félelem, hogy az uniós szankciók február 5-i bevezetésével gázolajhiány lép fel, ez azonban nem történt meg, és a várakozásokkal ellentétben áremelkedést sem generált a döntés" - ismertette. 

A hazai árakban csökkenő tendencia van jelen, amelyet az olaj világpiaci árának állandósága, és a forint erősödése okoz a dollárral szemben. Bujdos Eszter arról számolt be, hogy két hónapja 80-85 dollár körül mozog az olaj ára, egy dollár pedig 360 forintba kerül, így már most is vannak olyan kutak, ahol 5-össel kezdődik az ár. 

Még olcsóbb lehet az üzemanyag?

Hivatkozás másolása

Bujdos Eszter szerint egyelőre az látszik, hogy a 610-615 forintos átlagárak plusz-mínusz 20 forintos határig állandósulnak. A szakember szerint csak akkor lehet ennél is olcsóbb az üzemanyag, ha a forint tovább tudna erősödni a dollárral szemben, vagy az olaj világpiaci ára két-három hétig 75 dolláros szintre csökkenne. "Akkor léphetnék át tartósan az átlagárak a 600 forintos lélektani határt, erre azonban kevés reális esély mutatkozik" – jegyezte meg Bujdos Eszter.

Itt a legolcsóbb a tankolás

Hivatkozás másolása

Február 24-én a legolcsóbb benzint egy tatai kúton lehetett kapni, 573 forintért literenként, a dízel pedig egy kalocsai töltőállomáson kerül a legkevesebbe, 563 forintba - írja a lap.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés