Hirdetés

Magyarok, figyelem! Ursula von der Leyen mindenkit érő bejelentést tett

Garai Kitti portré Garai Kitti

A koronavírussal kapcsolatban tett bejelentést az Európai Bizottság elnöke.

Jó hír, hogy több mint 3 év elteltével a koronavírus-járvány végre nem minősül többé globális egészségügyi vészhelyzetnek - írta péntek esti sajtóközleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Egészségügyi Világszervezet aznapi bejelentésére reagálva.

 "A világjárvány súlyos áldozatokat követelt az emberektől, társadalmunktól és gazdaságunktól. De a globális, uniós és tagállami szintű határozott fellépésnek, valamint polgáraink rugalmasságának és szolidaritásának köszönhetően sikeresen leküzdöttük" - hangsúlyozta.

Az elnök szerint a járvány során világossá vált, hogy az EU ereje az egységben rejlik, még súlyos egészségügyi válságok esetén is. "Az európai szolidaritás - az orvosi felszerelések megosztása, a betegek kezelése vagy a polgárok hazatelepítésének elősegítése, valamint gazdaságaink újjáépítése terén - segített abban, hogy közösen védjük meg polgárainkat, és legyőzzük a világjárvány legnehezebb szakaszait" - taglalta.

Mint hangsúlyozta, a járvány ahhoz is hozzájárult, hogy az EU egészségügyi unióvá váljon, jobban felkészüljön a jövőbeli egészségügyi válságokra. Von der Leyen azonban éberségre is intett, felhívva a figyelmet arra, hogy a koronavírus továbbra is egészségügyi fenyegetést jelent - írja az MTI.

   

"A tagállamokkal és az uniós egészségügyi szervekkel együtt folytatnunk kell a megfigyelést és a felügyeletet, biztosítanunk kell a veszélyeztetettek oltását" - emelte ki.

   Von der Leyen köszönetet mondott a közegészségügyi dolgozóknak az elmúlt három évben tett rendkívüli erőfeszítéseikért és elkötelezettségükért. "Ha ők nem lettek volna, nem tartanánk ott, ahol ma" - írta az Európai Bizottság elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés