Hirdetés

Megszólalt a svéd miniszterelnök Orbánék szavazása után: "történelmi nap a mai"

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy arról korábban a Nap híre is beszámolt, a parlament a NATO-tagországok közül a hétfői ülésén utolsóként szavazta meg a svédek csatlakozását a szervezethez.

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en. "Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük Önöket" - írta a brit miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. "Szívből jövő gratuláció országuknak" - jelentette ki a francia elnök örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. "Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés