Hirdetés

Az ukrán rakéták földre kényszerítették Putyint

Morvay Péter portré Morvay Péter

Repülővel már alig mer utazni, ezért páncélozott vonaton járja Oroszországot Vlagyimir Putyin.

Az elnöki különvonat titka is olyan, mint az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb rejtélye, amiről mindenki hallgat, vagy az 5 legsúlyosabb betegség, amibe Putyin állítólag már bele is halt.

Közben egy igazán érzékeny területen is lesújtott a csapás Putyinékra, nem szállít ugyanis több kék tablettát a Viagra gyártója, a Pfizer Oroszországba. 

Az orosz elnök attól tart, hogy az ukránok bármikor lelőhetik az elnöki különgépet, inkább titkosított útvonalon, páncélozott vonatával utazik arra a néhány rendezvényre, ahol meg kell jelennie, az ideje nagy részét pedig valdaji és fekete-tengeri luxusrezidenciáin tölti - írja összeállításában a vg.hu.

December óta nem ült repülőre Vlagyimir Putyin, aki akkor Kirgizisztánba látogatott.

Az államfő azóta is megjelent néhány rendezvényen, így Szentpéterváron és Volgográdban, de ezekbe a városokba a hírek szerint titkosított útvonalon, az elnöki különvonaton utazott.

Putyin a sztálingrádi csata évfordulóra Volgográdra is vonattal utazott
Putyin a sztálingrádi csata évfordulóra Volgográdra is vonattal utazott Dmitrij Lobakin, MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Orosz sajtóértesülések szerint Putyin az ukrajnai háború kitörése óta szinte csak ezt a páncélozott vonatot használja, legalábbis az Ukrajnával határos régiókban, mert attól retteg, hogy az ukránok kilőhetik a levegőben az elnöki különgépet, de legalábbis nyomon követhetik az ellenségei. 

A vonat és a hozzá tartozó infrastruktúra megépítése jóval a tavaly februárban kitört háború előtt megkezdődött.

Putyin a vonattal utazgat a rendezvények, illetve saját luxusrezidenciái, így a Fekete-tenger partján épült hatalmas palota és valdaji otthona között is. Hogy ezeket kényelmesen elérje, 2019-ben gyakorlatilag külön sínpárt kellett lefektetni közöttük, majd saját megállókat is felhúztak, amelyeket hermetikusan lezártak a kíváncsiskodók elől.

Még a vonat állandó állomáshelyét is körbekerítették, és folyamatosan figyelik az egyik moszkvai vasútállomáson. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés