Hirdetés

Sokkoló hír jött: óriási bajba kerülhet az Orbán-kormány

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ultimátumot kaptak az ukrán gabona importját tiltó országok - köztük hazánk is.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Nagy János agrárminiszter arról tett a héten bejelentést, hogy Lengyelországhoz hasonlóan hazánk is megtiltja az ukrán gabona és más mezőgazdasági termék behozatalát hazánkba. A tilalom egészen június 30-ig érvényes.

Románia az Európai Bizottság (EB) közbelépésére vár, nem hoz egyoldalú intézkedéseket az országba vámmentesen beáramló, a helyi termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabona ügyében – szögezte le Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken, miután Bukarestben tárgyalt ukrán hivatali kollégájával, Mikola Szolszkijjal.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Románia szolidáris a lengyel, magyar, bolgár és szlovák gazdákkal, de az EU egy közös piac, ahol a szabályokat közösen kell meghozni, ezért az ország nem száll be az egyoldalú döntések "versenyébe". A román tárcavezető egyenesen jogellenesnek nevezte az említett országoknak az ukrán gabonaimport ideiglenes felfüggesztéséről hozott döntését, amely csak nehezíti Románia helyzetét, hiszen a többi határ "lezárása után" így Ukrajna egyedüli kapuja maradt az uniós piac felé. Daea arra számít, hogy a közeljövőben a korábbinál is nagyobb mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék érkezik majd az országba.

A tárcavezető szerint Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke ígéretet tett a konfliktus közelében lévő, az ukrán árudömping miatt nehéz helyzetbe került országoknak, hogy az EB 48 órán belül – megelőző intézkedésként – június 5-ig leállítja az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó vámmentes importját, amennyiben Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária feloldja egyoldalú importkorlátozó intézkedéseit - írja az Agroinform az MTI-re hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés