Hirdetés

Ukrajnában felépül az első földalatti iskola

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Ukrajna második legnagyobb városában, a keleti régióban fekvő Harkivban felépítik az ország első teljesen földalatti iskoláját, hogy megvédjék a tanulókat Oroszország gyakori bomba- és rakétatámadásaitól – mondta a város polgármestere.

MTI

"Egy ilyen menedékhely több ezer harkivi gyermek számára lehetővé teszi, hogy még rakétanyegetés idején is folytassák biztonságos, jelenléti oktatásukat" - írta Ihor Terekhov polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazásban a Reuters beszámolója szerint.

Ukrajnában a 2022. februárjában kitört háború óta sok régió iskolája arra kényszerült, hogy online oktassa a gyerekeket, Harkiv a szeptember 1-jén kezdődő tanév előtt mintegy 60 különálló tantermet szervezett metróállomásain, így több mint 1000 gyerek számára biztosított helyet a jelenléti tanulásnak.

Az ország második legnagyobb városának, Harkivnak több mint 1,4 millió lakosa volt, Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A város egyes részei kevesebb mint 35 km-re fekszenek az orosz határtól, szinte naponta érik orosz rakéta- és rakétatámadások, amelyek közül többen eltalálják a várost, hogy a lakók menedékbe tudnának húzódni.

A várost ért legutóbbi rakétatámadásokban egy civil meghalt, és több száz megsérült.

A háború kitörése óta ezrek haltak meg Ukrajnában és milliók költöztek el onnan. Az ukrán oktatási minisztérium szerint országszerte 363 oktatási intézményt semmisítettek meg, és csaknem 3800-at megrongáltak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés