Hirdetés

Pokoli fájdalmai voltak egy menekült kislánynak, inkább visszament Ukrajnába fogorvoshoz

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy hétéves menekült kislány és az édesanyja visszamentek Ukrajnába fogorvoshoz, mert olyan hosszú volt a várólista az Egyesült Királyságban, hogy azt nem tudták már kivárni.

Lisa és anyja, Oksana Martirosova menekültként éltek Aberdeenshire -ben. Ahhoz hogy eljussanak az ukrán fogorvoshoz, előbb Lengyelországba repültek, majd 15 órán át buszoztak, míg visszatértek a háború sújtotta országba - írja az Independent.

“Lisa fájdalma szörnyű volt, nem tudott több hónapot várni az antibiotikumokra. Nagyon félt és remegett, és minden nap adnom kellett neki fájdalomcsillapítókat” - nyilatkozta az édesanya.

Hozzátette, hogy bár nagyon jók az ottani orvosok, de az nagyon rossz, hogy túl hosszú a várólista.

A családnak Michael Marra skót politikus segített tavaly a vízumok megszerzésében, aki azt mondta az Egyesült Királyság egészségügyi rendszeréről, hogy “egyszerűen megdöbbentő, hogy a menekülteknek vissza kellett térniük egy háború sújtotta országba orvosi kezelés céljából”.

A skót kormány a hivatalos tájékoztatás szerint "továbbra is a szolgálatok támogatására összpontosít, hogy kezelni és enyhíteni tudja ezeket a nyomásokat, és azon dolgozunk, hogy felszámoljuk a járvány okozta tervezett gondozási időpontok elmaradását".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés