Hirdetés

Brutális csapás az oroszoknak, ha ezek a számok igazak

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Ebben a hónapban sokkal nagyobb számban haltak meg orosz katonák Ukrajnában, mint a háború kitörésének első hete óta bármikor.

Az ukrán adatok szerint februárban naponta 824 orosz katona halt meg - írja a BBC. Ez a szám sokkal nagyobb, mint a lassan egy éve tartó háború óta bármikor.

Bár a számokat nem lehet pontosan ellenőrizni, de az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a számítások “valószínűleg pontosak”. 

A fent említett napi 824 orosz veszteség több mint négyszerese a júniusban és júliusban bejelentett számoknak, amikor naponta körülbelül 172 orosz katona halt meg.

Az Egyesült Királyság minisztériuma rámutatott, hogy a közelmúltban bekövetkezett növekedés „számos tényezőnek tudható be, ideértve a képzett haderő, a koordináció és az erőforrások hiányát a fronton”.

Múlt héten Ukrajna leköszönő védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov azt mondta, hogy február 24-én – az orosz támadás első évfordulóján – új offenzívára számítanak. Egyes helyi politikusok, köztük Luhanszk és Donyeck kormányzói azonban azt állították, hogy az offenzíva már elkezdődött.

Az utóbbi időben a leghevesebb harcok az ország keleti részén fekvő Bahmut környékén zajlottak.

Vasárnap az orosz Wagner-zsoldos haderő vezetője azt közölte, hogy elfoglaltak egy települést a lerombolt város közelében.

Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér így fogalmazott közleményében: “Ma Kraszna Hora települését elfoglalták a Wagner-csoport rohamkülönítményei”. A Bahmut elleni offenzívával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy “50 km-es körzetben csak a Wagner zsoldosai vannak jelen”. Ez a nyilatkozat az orosz hadsereg és Wagner között régóta fennálló feszültségekre utal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés