Hirdetés

Egészen elképesztő, ami a magyar határon történik

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 141 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 95 ember - köztük 33 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy a kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot, és jelenleg is "a legjelentősebb olyan tényező, amely szítja a konfliktust".

Mao Ning hétfőn pekingi sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy Washington nehézfegyverekkel látja el Ukrajnát, csak súlyosbítja és hosszabbítja a konfliktust. A szóvivő kérdésre reagálva fogalmazta meg ezeket a vádakat. A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy amerikai vádak szerint kínai vállalatok valószínűleg inkább az orosz felet támogatják az ukrajnai háborúban. Mao Ning leszögezte, hogy "alaptalan gyanúsításról" és zsarolásról van szó, és Kína nem fogja tétlenül nézni, hogy az Egyesült Államok megsértse a kínai cégek jogait és érdekeit.

"Ha az Egyesült Államok valóban rövid időn belül véget akar vetni az ukrajnai harcoknak, és aggódik az ukrán emberek életéért, akkor fel kellene hagynia a fegyverszállításokkal, és le kell mondania azokról az előnyökről, amelyekre a háborúnak köszönhetően tesz szert" - fogalmazott a kínai szóvivő. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kezd kétnapos látogatást Pekingben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés