Hirdetés

Újra visszatért a szovjet korszak "divatja": vége-hossza nincs a besúgásoknak a háború kezdete óta

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A besúgás, vagyis a szomszédok, kollégák, sőt idegenek feljelentése a hatóságoknál igen bevett módszer volt Oroszországban a szovjet korszakban. Most, hogy a kormány keményen fellép az ukrajnai háború kritikusai ellen, az emberek ismét egymást jelentgetik fel - politikai, vagy akár személyes okokból.

"A besúgásra a nagyapám tanított meg, aki maga is besúgó volt" - állítja egy Anna Korobkova nevű nő a BBC-nek. Azt mondja, hogy egy orosz nagyvárosban él, de azt nem árulja el, melyikben. Nagyapja a szovjet titkosrendőrség névtelen informátora volt Sztálin idején, amikor a feljelentések a mindennapok részei voltak, és ő is a nyomdokaiba lépett. Most mindenkit feljelent, aki szerinte kritizálja az ukrajnai háborút. 

"Anna vagyok, sorozatos besúgó"

Hivatkozás másolása

Korobkova azt állítja, hogy már 1397 feljelentést írt Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta. Szerinte feljelentései miatt voltak, akiket megbírságoltak, kirúgtak vagy akár külföldi ügynöknek bélyegeztek. A nő azonban nem sajnálja őket, sőt, saját bevallása szerint örül is.

2022 februárjában, nem sokkal a háború kezdete után új cenzúratörvényeket vezettek be Oroszországban. Azóta Korobkova szabadidejének nagy részét az interneten tölti, gyakran jelent fel embereket "az orosz hadsereg lejáratásáért" - ez a bűncselekmény 50 ezer rubelig terjedő pénzbírsággal vagy akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár, ha több mint kétszer követik el. Korobkova ugyanakkor nagyon óvatos, arcát sem akarta megmutatni a BBC-nek, mert mint mondja, gyakran kap halálos fenyegetéseket.

A nőnek meggyőződése, hogy tetteivel segít Oroszországnak legyőzni Ukrajnát, illetve hogy ezzel megvédi saját pénzügyi stabilitását. Egyedül él, részmunkaidőben humán tudományok professzoraként dolgozik, és nagymértékben támaszkodik megtakarításaira. 

Korobkova attól tart, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie, ha a konfliktus Ukrajna javára dől el, és ez hatással lehet az egész országra és mindenki pénzügyeire, aki ott él.

Az OVD-Info független orosz emberi jogi csoport szerint az új cenzúratörvények bevezetése óta több mint 8000 eljárást indítottak emberek ellen a hadsereg lejáratása miatt.

Korobkova többnyire olyan embereket jelent fel, akik a médiának nyilatkoznak, különösen azokat, akik nemzetközi csatornákon, például a BBC-nél szerepelnek. Korobkova egyik célpontja Alekszandra Arkhipova antropológus volt.

"Hétszer jelentett fel engem. (...) A feljelentései elég hatékonyan elhallgattatják a szakértőket" - mondja Arkhipova, aki jelenleg száműzetésben él, és úgy véli, Korobkova tettei hozzájárulhattak ahhoz, hogy az orosz állam májusban külföldi ügynöknek bélyegezte.

Szintén célpont volt egy Tatiana Cservenko nevű moszkvai tanárnő is. Amikor Oroszország 2022 szeptemberében bevezette a hazafisági órákat, Cservenko úgy döntött, hogy helyette matematikát fog tanítani - ezt egy tévéinterjúban mondta el. Ennek hatására Korobkova feljelentéseket kezdett tenni Cservenko ellen, és panaszt tett a munkaadójánál, a moszkvai oktatási minisztériumnál és Oroszország gyermekjogi biztosánál. Cservenkót ezt követően 2022 decemberében elbocsátották.

Börtönben, szabadságra vágyva

Hivatkozás másolása

Jaroszlav Levcsenko halász az Oroszország távol-keleti részén található Kamcsatka-félszigetről származik, amely nemcsak vulkanikus tájairól és rendkívüli élővilágáról, hanem nagyarányú katonai jelenlétéről is ismert. Ebben a régióban sokan Putyin-pártiak, köztük Levcsenko kollégái is.

2023 februárjában Levcsenko hajója egyhónapos halászati út után kikötött Kamcsatka kikötőjében. Elmondása szerint egy horgásztársa alkoholtartalmú itallal kínálta, amit ő visszautasított. Úgy véli, a másik férfi már akkor is neheztelt rá, és végül szóváltásba keveredtek. Levcsenkót egy üveggel fejbe vágták, és később a kórházban ébredt fel.

Amikor hazaengedték, és elment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, elborzadva tapasztalta, hogy őt jelentették fel - nem bántalmazásért, hanem háborúellenes nézetei miatt. Azt állítja, hogy a rendőrség közölte vele, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy büntetőeljárást indítsanak kollégája ellen.

Levcsenkót ezután július 13-án letartóztatták. A BBC által megtekintett bírósági dokumentumok szerint a terrorizmus igazolásával vádolják, amit tagad, és a bírósági tárgyalásra várva börtönben tartják.

Végtelen vádak

Hivatkozás másolása

Az orosz rendőrség elismerte, hogy a háború kezdete óta gyakorlatilag elárasztották őket feljelentéseikkel az emberek. A BBC-nek név nélkül nyilatkozó tisztviselők elmondták, hogy rengeteg időt töltenek a "végtelen számú, a hadsereg lejáratására vonatkozó vádak" kivizsgálásával és felülvizsgálatával.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés