Hirdetés

Újabb rasszista botrány robbant ki a királyi családban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Újabb rasszista botrány robbant ki a brit királyi családon belül, miután Vilmos herceg keresztanyja, Susan Hussey rasszista megjegyzést tett egy keddi jótékonysági rendezvényen. Az eset után Hussey lemondott a királyi udvartartásban betöltött tisztségéről.

A keddi eseménynek egyébként Kamilla királyné volt a házigazdája, amit a nők elleni családon belüli és nemi erőszak ellen küzdő alapítványok számára rendezett. Erre az eseményre volt hivatalos a 83 éves udvarhölgy is, aki korábban II. Erzsébet királynő legfontosabb bizalmasa volt. Itt találkozott Hussey Ngozi Fulanival is, akivel beszélgetésbe elegyedett.

A társalgás alatt azonban rasszista megjegyzéseket tett Fulanira a származásával összefüggésben. Az udvarhölgy meg akarta tudni, hogy Fulani honnan érkezett. Azonban amikor erre a kérdésre válaszolt, akkor Hussey újra rákérdezett és kiderült, hogy valójában mire is gondolt: a bőrszíne miatt úgy gondolta, hogy nem brit állampolgár, hanem Afrikából érkezett.

A kínos beszélgetést Fulani felháborítónak nevezte és ezt követően tört ki a botrány. Később a Buckingham-palota is elítélte az udvarhölgy megnyilvánulását, amit elfogadhatatlannak és sajnálatosnak neveztek, majd ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják az esetet. Később Vilmos herceg szóvivője is megszólalt, aki a trónörökös szavait idézte: "a rasszizmusnak nincs helye a társadalomban" - írja az Index.

Vilmos herceg
Vilmos herceg

Hussey végül szerdán jelentette be az azonnali lemondását, amit a keresztfia helyesnek tart. A 83 éves nő lemondásában sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Később az is kiderült, hogy Ngozi Fulanit meghívták a Buckingham-palotába, hogy személyesen is beszéljenek vele az incidensről. 

Az elmúlt években nem ez az első rasszista megnyilvánulás a királyi családon belül. Meghan Markle és Harry herceg azt állították, hogy első gyermekük születése előtt sokakban felmerült, hogy milyen bőrszíne lesz a kisfiúnak. Azt azonban azóta sem árulták el, hogy a királyi család mely tagja tett rasszista megjegyzéseket Archie-ra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés