Hirdetés

Újabb csapás érte Mészáros Lőrincet, kormánydöntés után folytatódik a lejtmenet

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, a milliárdos vállalkozó december végén már komoly bajba került. Most egy kormánydöntés újabb fájdalmas veszteséget jelent a számára.

Mészáros elveszítette vezető helyét a Forbes listáján, sőt a harmadik helyre csúszott. Egy új döntés nyomán pedig neki, és 

Mészáros Lőrinc elveszítette első helyét a milliárdosok listáján
Mészáros Lőrinc elveszítette első helyét a milliárdosok listáján

a leggazdagabb magyarok közül többeknek is vissza kell fizetniük komoly állami pénzeket.

A határozat összességében 41 beruházásra vonatkozik, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is – ismertette az Index megkeresésére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke a döntést.

A magyar kormány már 2022 ősszén döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat a háború miatt kialakult energiaválság következtében. Ez pedig hivatalosan is elérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ).

Az ügynökség honlapján a közérdekű adatok között szerepel, hogy a vállalat egyes leányvállalataitól milyen mértékű forrásátcsoportosítást kell végrehajtani.

Az egyik leányvállalata a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit zRt., amelytől összesen több mint 72 milliárd forrás elvonásáról döntöttek. Az így keletkezett, összességében több tízmilliárd forint megtakarítás visszakerült a központi költségvetésbe.

Ez több befolyásos tulajdonos is érintett.

Az MTÜ táblázatából kiderül, hogy a forráselvonás érinti többek között Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Garancsi István érdekeltségét is. 

Az OTP Bank is figyelmeztetett tavaly veszélyekre, Csányi Sándornak mégis bejött 2022, ugyanis visszavette első helyét a Forbes listáján.

Ugyanakkor azokat a fejlesztéseket, amelyek már folyamatban vannak, semmilyen módon nem érinti a döntés, a terveknek megfelelően valósulnak meg.

A számok egyébként azt mutatják, hogy az utazási kedv a körülmények ellenére töretlen.

Legfrissebb adataik szerint például a 2022-es szilveszteri hétvégén összesen 164 ezer vendég 339 vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. Ez az előző évi szilveszteri hétvégéhez viszonyítva 21 százalékkal volt magasabb.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés