Hirdetés

Vérlázító pletykák keringenek az elsüllyedt új-zélandi hajóról, teljesen kiakadt a védelmi miniszter

Virág Sára portré Virág Sára

Új-Zéland védelmi minisztere teljesen kikelt magából, miután egyre népszerűbbé kezdett válni az a nézet, hogy a Szamoa partjainál zátonyra futott és elsüllyedt hajó balesete azért történt, mert egy nő volt a kapitány. 

Új-Zéland védelmi minisztere igencsak felháborodott az általa "fotelszakértőknek" nevezett kommentelőkön, akik "hazug" és "nőgyülőlő" megjegyzésekkel árasztották el az internetet a haditengerészet egy női kapitányáról, miután az általa irányított hajó zátonyra futott és kigyulladt Szamoa partjainál. "Komolyan, 2024-et írunk, mi a fene történik?" – mondta Judith Collins az újságíróknak csütörtökön. Miután a közösségi médiában napokig Yvonne Gray parancsnok nemével voltak elfoglalva, a miniszter arra szólította fel a nyilvánosságot, hogy "emelkedjenek felül ezen a szinten". 

A hadsereg egyéb női tagjait is inzultálták a nyílt utcán azután, hogy az ország haditengerészetének kilenc hajója közül egy odaveszett. A fedélzeten tartózkodó 75 ember kisebb sérüléseket szenvedett, de mindenkit biztonságban sikerült evakuálni. A baleset oka egyelőre nem ismert – írja az AP News. "Az egyetlen dolog, amit eddig tudunk, hogy semmi köze nem volt a harminc éves tapasztalattal rendelkező kapitány neméhez" – szögezte le Collins. Új-Zéland egyenruhásainak nagyjából a 20 százaléka nő jelenleg. Judith Collins az ország első női védelmi miniszetere, és mint mondta, őt is, ahogy a többi nőt is, érdemek alapján nevezték ki. 

A baleset miatt szivárgó üzemanyag aggodalmat váltott ki a helyi tisztviselők köreiben, bár úgy fest, hogy a nagyobb része kiégett a tűzben. A tisztviselők csütörtökön találkoztak a helyiekkel, hogy megvitassák, hogyan szállítsák el a roncsokat anélkül, hogy még nagyobb kárt okoznának az ökoszisztémának. Az új-zélandi kormány pedig vizsgálóbizottságot állított fel az eset körülményeinek kivizsgálására. Korábban egyébként már többször figyelmeztette az országot a védelmi minisztérium, hogy az öreg haditengerészeti felszereléssel problémák lehetnek. Ráadásul igen csekély az a személyzet is, amely a karbantartásukat el tudná végezni. A haditengerészet nyolc megmaradt hajója közül jelenleg öt üzemel. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés