Hirdetés

Sejtettük: a maszkok mit sem érnek egy új kutatás szerint

Morvay Péter portré Morvay Péter

A vizsgálatok alapján teljesen hatástalan a maszk a covid és az influenza terjedése ellen, igaz nem is ártanak.

Az is kiderült, hogy a maszkok között nincs különbség sem, az orvosi és az N95/P2-es maszkok egyformán nem védenek a légúti betegségekkel szemben.

Készült egy Cochrane-vizsgálat, melyben a maszkviselés hatásosságát kutatták az influenza és a koronavírusszerű kórokozók terjedésével kapcsolatban. 

A Cochrane tanulmányok a lehető legmagasabb minőségű kutatásokat gyűjtik össze és összegzik egy-egy előre meghatározott témában. 

Ezeket a vizsgálatokat rendszeres időközönként frissítik, hogy mindig a legfrissebb tudományos eredményeket mutassák - ezért, és a nagyon szigorú protokoll miatt ezek 

kifejezetten magas minőségű tudományos konszenzust képviselnek.

A maszkhasználattal kapcsolatos elemzés először 2006-ban készült el, akkor még más, légi úton terjedő influenzaszerű betegségek okán, és eddig összesen ötször frissítették az eredményeket. A legújabb a 2023. januári verzió, amelybe 78 klinikai kutatás került bele - írja a Telex nyomán az atv.hu

Az eredmények teljesen váratlan eredményeket hoztak: a kutatók szerint nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen maszk csökkentené az influenza- és koronavírusszerű kórokozók közösségi terjedését. 

A maszkviselés csak látszatvédelmet kínált
A maszkviselés csak látszatvédelmet kínált Narong Szangnak, MTI/EPA

A kutatók megvizsgálták az orvosi maszkok hatásosságát a maszk nélküli állapothoz képest, itt 12 kutatást vontak be az analízisbe, amelyek alapján megállapították, hogy 

a közösségben történő maszkviselés valószínűleg alig vagy egyáltalán nem változtat az influenzaszerű és Covid–19-szerű megbetegedések kimenetelén a maszkviselés hiányához képest. 

Egyre több ország hoz radikális döntést a maszkról, legutóbb Spanyolországban szüntették meg a kötelező használatukat. Ugyanakkor van, ahol megint kell a maszk.

Kiderült az is, hogy a maszk viselése közösségben valószínűleg alig vagy egyáltalán nem változtat a laboratóriumilag igazolt influenza és Covid–19 kimenetelén a maszk viselésének mellőzéséhez képest. 

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy 

a maszkviselés káros hatásait ritkán jelentették.

A szakértők megvizsgálták az N95/P2-es maszkok hatásosságát az orvosi maszkokéhoz képest, és hasonló eredményeket kaptak. 

Mint írták, nagyon bizonytalanok a hatását illetően, azonban az influenzaszerű megbetegedések esetében az N95/P2-es maszkok hatásosak lehetnek, de erre alacsony minőségűek a bizonyítékok. 

Hozzátették azt is, hogy a laboratóriumilag igazolt influenza és Covid–19 esetében valószínűleg nincs különbség az orvosi maszkok és az N95/P2-es maszkok között.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés