Hirdetés

Sokkoló felfedezés: tűzijátékokhoz használt vegyi anyagokat találtak rengeteg élelmiszerben

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Consumer Reports új vizsgálata szerint a rakétahajtóanyag egyik kulcsfontosságú összetevője megtalálható több általunk fogyasztott élelmiszerben is, különösen a bébiételekben, a gyorséttermi ételekben, valamint a friss gyümölcsökben és zöldségekben.

A rakétaüzemanyag és a tűzijátékok előállításához használt perklorát vegyi anyagot felnőtteknél pajzsmirigyproblémákkal, a magzatoknál és újszülötteknél pedig agykárosodással hozták összefüggésbe. A Consumer Reports a vizsgált közel 200 szupermarket és gyorséttermi termékminta 67%-ában találta meg a vegyi anyagot – írja a New York Post. A legmagasabb perklorát-szintet bizonyos gyorséttermi ételekben és élelmiszerekben találtuk, de aggasztó, hogy a legmagasabb átlagos perklorát-szintet tartalmazó kategória a bébi- és gyermekételek voltak" – írták a jelentésben.

A szintek 2 és 79 milliárdod rész között mozogtak – ez nem elég ahhoz, hogy azonnali veszélyt jelentsen, de idővel veszélyessé válhatnak. A műanyag tartályokban lévő élelmiszerek mérték a legmagasabb szintet (átlagosan közel 54 milliárdod részt), míg a gyermekeknek szánt ételek 19,4 milliárdod részt mutattak, ezt követték a gyümölcsök és zöldségek, a gyorsételek, a pékáruk, a tejtermékek, a húsok, a tenger gyümölcsei és az italok.

A Consumer Reports szerint ezek a vizsgálatok nem mutatták ki, hogy egyes élelmiszerek miért mutattak ki magasabb perklorát-szintet, de a kutatók szerint a csomagolt áruk műanyagai lehetnek a hibásak. A friss termékek eközben perkloráttal szennyeződhetnek, ha szennyezett vízzel öntözik őket.

A perklorát már régóta ismert probléma. 2005-ben az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség 0,7 mikrogramm/testsúlykilogrammban határozta meg a napi perklorát-expozíció (azaz a szervezet káros anyagnak történő kitettsége) határértékét - ez az adag a Consumer Reports szerint túl sok. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi beviteli határértéke mindössze 0,3 mikrogramm testtömeg-kilogrammonként.

A „legjobb rendelkezésre álló, szakmailag lektorált tudományos eredményekre” hivatkozva az EPA 2020-ban bejelentette, hogy nem fogja szabályozni az élelmiszerek perklorátmennyiségét. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban tavaly úgy döntött, hogy mégis szabályozni kell. Ennek megfelelve az ügynökség bejelentette, hogy 2025. november 21-ig javaslatot tesz a ivóvíz perklorátmennyiségénekó szabályozására, és 2027. május 21-ig véglegesíti a rendszert.

A Consumer Reports reméli, hogy ezek a határértékek ösztönzik majd a szennyeződések felszámolását.

A perklorát hatásai miatti aggodalmak elsősorban a gyermekekre és a terhes nőkre összpontosulnak, mivel a pajzsmirigyhormonok kulcsfontosságúak a kognitív fejlődés szempontjából, és bármilyen zavar ezen a területen egész életen át tartó következményekkel járhat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés