Hirdetés

Ezek lehetnek az új árstopos termékek

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az egész ország az árstopra figyel

Hivatkozás másolása

A tűzifa ársapka jelenleg is érvényben van és több alapélelmiszernek az árát is korlátozta Orbán Viktor, illetve kormánya Magyarországon, hogy a boltban olcsóbban tudjanak vásárolni a magyarok. Árstopos termékek a csirke farhát és a tej például.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a magyarok a boltban veszélyben vannak, mert elég nagy a drágaság és a kormány ezt nem is nézi ölbe tett kézzel. A fűtésnél már segítettek az embereknek, hiszen a tűzifa ársapka működik és az alapvető élelmiszereken is maximum ár van. A árstopos termékek jellemzően hamar el is fogynak a boltokból, azokaz ugyanis előnyben részesítik a vásárlók.

Az atv.hu arról írt, hogy a KSH-statisztika szerint száguld a kenyér, a sajt, a tejtermékek ára, a margariné, a száraztésztáé is, de a tojásnál, a rizsnél is nagy a drágulás.

A KSH statisztika szerint tavaly szeptembertől idén szeptemberre a sajt 68 százalékkal, a tejtermékek 66,3 százalékkal,  a vaj és a vajkrém szintén 66,3 százalékkal, a margarin 61,2 százalékkal, a száraztészta 60,2 százalékkal drágultak. Az alapvető élelmiszerek közül a tojás 53,7 százalékkal drágul, a marhahús pedig 46, 6 százalékkal, míg a rizs 44,9 százalékkal. A logikus döntés az lehet, hogy ezek közül kerülnek ki az új árstopos termékek, míg az Orbán-kormány a jelenlegi termékek közül valószínűleg nem emel ki semmit a kedvezményes áruk közül, így maradhat a tűzifa ársapka is.

Korábban arról a Naphire.hu is írt, hogy bennfentesek szerint nagy baj is lehet az árstopból. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az árstopot rendkívül károsnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese pedig fenntarthatatlannak tartja. 

Az árstopos termékekkel és az árakkal kapcsolatban többen jóslatokba is bocsátkoztak. Raskó György agrárközgazdász szerint a mostani árakhoz képest drasztikus drágulásra figyelmeztet. 1300-1400 forintra becsüli ugyanis az étolaj árát arra az esetre, ha megszűnik az árstop.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés