Hirdetés

Borzalmas részletek szivárogtak ki a lutoni tűzvészről

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hatalmas tűz keletkezett kedden az Egyesült Királyságban található lutoni repülőtér parkolójában, ami miatt órákra leállt a légiközlekedés is.

Kiégett autók, törmelékek - ez maradt a kedd éjszakai tűz után, ami a lutoni repülőtér parkolójában pusztított. A hatalmas tűzről videófelvétel is készült, amelyen jól látható, ahogy egy hatalmas tűzgömb elnyeli az autókat, amelyek közül több is felrobbant. A pontos károk még nem ismertek, de a felvételek alapján hatalmas lehet, ugyanis a parkoló félig összeomlott és a legtöbb kocsi totálkáros lett.

A tűz idején mintegy 1500 autó tartózkodott a parkolóban, az elsődleges beszámolók szerint akár 1200 jármű is megsérülhetett. A helyszínen a tűz eloltása után ideiglenes rámpát építettek, hogy a sértetlen autókat a tulajdonosok el tudják szállítani.

A brit tűzoltóság közölte, hogy "a parkoló fele teljes mértékben a tűz martalékává vált", és az épület szerkezete "jelentős" károkat szenvedett, egyes helyeken be is omlott.

A Bedfordshire-i Tűzoltóság és Mentőszolgálatra kedden 21 óra 38 perckor érkezett a bejelentés, miszerint tűz keletkezett a reptéren. A helyszínre 15 tűzoltóautót riasztottak, és három speciális légimentőt is bevetettek. Több mint 100 tűzoltó dolgozott hosszú órákon keresztül a repülőtéren - írja a Sky News.

A kelet-angliai mentőszolgálat közölte, hogy a tűz után négy tűzoltót és a repülőtér személyzetének egy tagját a lutoni és Dunstable-i kórházba szállították. Egy másik sérültet a helyszínen állították le.

A lutoni repülőtéren szerda délután 3 óráig minden járat indulását és fogadását felfüggesztették. Azóta megnyitották a kifutópályákat, újra fogadják a repülőket, több pedig már útnak is indult.

Az első gép, amely a tűz után leszállt a repülőtéren, a Cardiffból érkező Wizz Air járata volt, majd a Ryanair Lutonból Lanzarotéra tartó járata nem sokkal délután 4 óra előtt szállt fel.

A Press Association (PA) elemzése szerint mintegy 25 ezer légi utasra voltak hatással a járattörlések és a késések.

Andrew Hopkinson, a Bedfordshire-i Tűzoltóság és Mentőszolgálat tűzoltóparancsnoka elmondta, hogy a tűzoltók a kiérkezéskor "súlyos és gyorsan terjedő tűzzel" találták szembe magukat, és a tűz "végül több emeletre is átterjedt".

A tűzoltóság szóvivője kiemelte azt is, hogy a tűz pontos okának a vizsgálata folyamatban van. 

Az egyelőre nem ismert, hogy az utasok hol tudják leparkoli az autójukat, a repülőtér azt kérte, hogy a kérdéseikkel e-mailben keressék meg őket és próbálnak mindenkinek válaszolni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés