Hirdetés

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett a két további magyar túsz helyzetéről

Nap Híre portré Nap Híre

A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint a nők és gyermekek után erre a férfiak esetében is megnyílik az út a Gázai övezetben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva üdvözölte az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetet, minthogy az túszok szabadon bocsátását, emberi életek mentését tette lehetővé.

Rámutatott: a szélsőségesek világossá tették, hogy egyelőre csak nők és kiskorúak elengedéséről lehet szó, és az öt elhurcolt magyar állampolgár közül hárman estek ezekbe a kategóriákba, ők már szabadok.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy az utóbbi hetekben sokszor beszélt a katari külügyi államminiszterrel, akinek a segítségét kérte, és kollégája biztosította is erről, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtott a tárgyalások állásáról, amiért köszönettel tartozik Magyarország.

"Mindkétszer tudtuk előre már aznap hajnalban, hogy a magyar túszok neve rajta van azon a listán (.) Egyszerűen azért nem hoztuk ezt nyilvánosságra, mivel azzal veszélyeztettük volna az akció sikerét, a kimentett túszok egészségét és életét, s nyilvánvalóan ezt senki nem akarta megkockáztatni" - tudatta.

"Tehát mindig akkor hoztuk nyilvánosságra a túszok elengedését, amikor ők már biztonságban, izraeli földön voltak" - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy "minden bizonnyal" van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában. "Ugye ez azért bizonytalan, mert egyelőre egyikükről sem kaptunk visszajelzést, egyikükről sem tudunk tartózkodási hely szempontjából, tehát sajnos nem tudunk róluk semmit" - fogalmazott.

"Vannak, akik az ilyen személyeket hivatalosan eltűntként tartják nyilván. Mi lehetséges túszként beszélünk róluk, és azon vagyunk, hogy ha majd nem csak nők és gyermekek, hanem férfiak esetében is lehetőség lesz a túszok kiszabadítására, akkor róluk megtudjuk, hogy hol vannak, jól vannak-e, élnek-e, és megpróbáljunk segíteni a kiszabadításukban" - mondta.

"Minél hosszabb a tűzszünet, annál jobb, mert annál nagyobb van esély arra, hogy minél több ártatlan ember ki tudjon szabadulni a Hamász fogságából" - összegzett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés