Hirdetés

Már nem a magyarok Riviérája a Balaton? Külföldiek menthetik meg a turizmust

Nap Híre portré Nap Híre

Szépen nő a vendégéjszakák száma, ám úgy tűnik, ez inkább a külföldi turistáknak köszönhető.

Az idén még inkább igaz lesz az, hogy kellenek a külföldi turisták – erről beszélt F. Szabó Emese, az okosutas.hu szerkesztője az ATV Spirit Keleti Szemle című műsorában. Hozzátette: az első négy hónap adatai azt mutatják, hogy a növekedést a vendégéjszakák számában a külföldi turisták hozzák, a belföldi vendégéjszakák száma pedig jelentősen visszaesett legfőképp a Balatonnál.

A magyar szálloda- és vendéglátóipar, valamint az idegenforgalom az elmúlt évek komoly viszontagságai - mint a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, az energiaválság és az infláció - ellenére is talpon maradt. Idén pedig a számok a várakozás szerint megközelíthetik 2019, az utolsó "békebeli" év eredményeit. Már az idei év első négy hónapjának adatai is reményteljesek: január és május között a külföldiek 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ez 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség beszámolójából.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője is úgy látja, hogy mindenképpen nagy szükségünk van a külföldi beutazó turistákra. Hozzátette: szerencsére egyre kevésbé gyakorol hatást a háború a beutazásokra, az észak-amerikai turistáknál viszont ez még érezhető.

Az összesítés szerint az Egyesült Királyságból 38 százalékkal, Németországból mintegy negyedével többen érkeztek, míg Olaszországból kétszer annyi turista jött. A Romániából érkezőknél 20 százalék volt a növekedés. A kérdés ugyanakkor az, hogy az Európán kívüli, távolabbi országokból milyen intenzitással érkeznek az utazni vágyók.

Egyelőre azt látni, hogy nagy az érdeklődés, kiemelkedő volt például a kínai turisták számának növekedése. Ennek pedig az az oka, hogy áprilistól már a csoportos utazások is lehetségesek Kínából, illetve a célzottan Magyarországra irányuló, 8 éjszakás beutazások is. Így a kínai vendégforgalom közel háromszorosára nőtt 2022 áprilisához képest – olvasható az MTÜ közleményéből. Ágazati becslések szerint 2019-ben 155 millió kínai utazott külföldre, és mintegy 254,6 milliárd dollárt költöttek el, ami Vietnam GDP-jével egyenértékű.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint a foglalások száma túlszárnyalhatja a 2019-es évet. A legnépszerűbb úti cél idén is Horvátország, Görögország és Törökország.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés