Hirdetés

Tudta, ki fizeti a háború kezdete óta az ukránok nyugdíját? Például Ön.

Nap Híre portré Nap Híre

Amióta Oroszország 2022. elején megtámadta Ukrajnát, az ukrán költségvetés összeomlott, az állam bevételei a katonai kiadásokat sem fedezik. A béreket és nyugdíjakat képtelenek önerőből fizetni; az EU beszállt. 

Az Európai Bizottság az Ukrajnának szánt, 18 milliárd eurós keretű makroszintű pénzügyi támogatás keretében 1,5 milliárd eurót folyósított Ukrajnának – olvasható a brüsszeli testület pénteki tájékoztatásában.

Az Európai Unió azért hozta létre ezt a pénzügyi eszközt, hogy stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi támogatással segítsen Ukrajnának fedezni az azonnali finanszírozási szükségleteit 2023-ban. A pénteki kifizetéssel együtt Ukrajna idén már 13,5 milliárd eurót kapott a makroszintű pénzügyi támogatás plusz (MFA+) eszköz keretében.

A támogatás segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy továbbra is folyósítsa a béreket és nyugdíjakat, és fenntartsa az alapvető közszolgáltatásokat, például működtesse a kórházakat és az iskolákat, illetve gondoskodjon a lakóhelyüket elhagyó személyek lakhatásáról. Az uniós pénzforrások azt is lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy biztosítsa a makrogazdasági stabilitást, és helyreállítsa az Oroszország által indított agressziós háború során elpusztított kritikus infrastruktúrát, például az energetikai infrastruktúrát, a vízvezetékeket, a közlekedési hálózatokat, az utakat és a hidakat – áll a közleményben, amit a Mandiner idézett.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés