Hirdetés

Segített a Trump-Orbán-Neymar kampány, de nem eleget

Morvay Péter portré Morvay Péter

A vártnál jóval szorosabb eredménnyel zárult a brazil elnökválasztás első fordulója. A kampányban külföldről is többen beszálltak, Magyarországról is.

Az utolsó közvéleménykutatások alapján úgy tűnt, hogy a 76 éves egykori elnök, Lula már az első körben legyőzheti a hivatalban lévő Jair Bolsonarót, mert megszerezheti a szavazatok több mint 50 százalékát.

Az elemzők többsége azt is biztosra vette, hogy a különbség a két jelölt között kétszámjegyű lesz.

A világszerte nagy érdeklődéssel figyelt választásba az utolsó héten több külföldi politikus és híresség bekapcsolódott, leginkább a jobboldali Bolsonaro oldalán.

Támogató videóüzenetet küldött Donald Trump, aki azt mondta a brazil elnökről, hogy „fantasztikus vezető és fantasztikus ember”, aki felemelte országát, és ezért az egész világon tisztelik.

Egy másik volt vezető, Benjamin Netanjahu is támogatta a brazil elnököt, aki többször is ellátogatott Izraelbe.

A hivatalban lévő politikusok közül pedig Orbán Viktor üzenete kapta a legnagyobb figyelmet, amelyet Bolsonaro megosztott követőivel a Twitter csatornáján.

A magyar miniszterelnök méltatta az elnököt, és azt írta, hogy „Nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni vele, megfigyelni és megtanulni, ahogyan csökkentette az adókat, stabilizálta a gazdaságot, visszaszorította a bűnözési rátát”.

Orbán Viktor üzenetében hozzátette: „Olyan elnökről beszélünk, aki a progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé.”

Konzervatív világsztárok is kiálltak Bolsonaro mellett, köztük Neymar. A Paris Saint-Germain csatára rövid TikTok videójában énekelve buzdított a szavazásra.

A külföldi támogatásoknak és az utolsó héten történt nagy kampánymozgósításnak köszönhetően Bolsonaro jelentősen csökkentette hátrányát.

Az első fordulót így is a börtönviselt baloldali Lula exelnök nyerte meg, a szavazatok 48,4 százalékával, míg Bolsonaro 43,2 százalékot kapott.

A második fordulóban ők ketten mérkőznek meg egymással, október végén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés