Hirdetés

Idáig menekült Bolsonaro? Mutatjuk, hol látták a volt elnököt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Bolsonaro volt brazil elnök kiadatását követelik az Egyesült Államoktól, miután támadás érte az ország fővárosában a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét.

Több száz embert tartóztattak le Brazíliában, valamint elrendelték a közösségi média tüntetéseket támogató tartalmainak törlését, miután vasárnap Jair Bolsonaro hívei feldúltak több középületet.

Mint emlékezetes, a tavaly év végi választási kampány különösen durva volt Brazíliában, a volt elnököt még kannibalizmussal is megvádolták.  

Az új elnök, a január 1-jén hivatalba lépett baloldali Lula da Silva szerint a főváros kormányzója, Ibaneis Rocha rendőrsége nem állította meg a támadók előrenyomulását.

Lula megígérte, hogy bíróság elé állíttatja a zavargások vezetőit, akiknek a célja – mint állítja – 

katonai puccs előkészítése volt.

Bolsonaro, akit sokan a „Trópusok Trumpjának” neveznek, jelenleg Floridában tartózkodik, nem messze Donald Trump volt rezidenciájától. 

A szilvesztert Trump mar-a-lagói birtokán töltötte. Ez az a floridai rezidencia, ahol az FBI tavaly emlékezetes házkutatást tartott elrejtett iratok, többek között atomtitkok után kutatva. 

Joaquin Castro demokrata párti amerikai képviselő azt követeli, hogy az Egyesült Államok adja ki hazájának a volt brazil elnököt.

Szerinte a támadás mintáját a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban történt zavargások szolgáltatták.

A "Trópusok Trumpját" vádolják a támadás előkészítésével
A "Trópusok Trumpját" vádolják a támadás előkészítésével

„Bolsonaro egy tekintélyelvű vezető volt”

- mondta Castro, aki úgy véli, hogy alapvetően Trump-forgatókönyvét használta arra, hogy „belföldi terroristákat inspiráljon arra, hogy megpróbálják átvenni a hatalmat".

A képviselő ezért azt követeli, hogy a hatóságok tegyék repülőre Bolsonarót és küldjék vissza Brazíliába, amilyen gyorsan csak lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés