Trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak.
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
“A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább” a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban – idézi az MTI Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét.
Az együttműködésnek köszönhetően trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is – jelezte a cégvezető, hozzátéve, hogy az új tejtermékek „igazi energia- és immunerősítő bombaként” szolgálják az egészséget.
Mint írták, a robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, továbbá „a szántóföldtől az asztalig szemléletnek” megfelelően a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.
A projekt részeként a kaposvári kampuszon fejőrobotos istállót alakítottak ki, takarmányozási kísérleteket folytattak, a beruházások lehetővé tették, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg az állattenyésztésben használt legmodernebb technológiákat.
Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a projekt szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzését, azt, hogy az oktatás piaci és társadalmi igényekhez igazítása érdekében a vállalati partnerekkel szoros együttműködésben fejlesszenek – tájékoztat a közleményben.
Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét - közölte a rektor.
Kapcsolódó cikkek
- Megkongatta a vészharangot a WHO, hatalmas a baj ezzel a gyógyszerrel Várhatóan figyelmeztetést ad ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Johnson and Johnson (J&J) cég egyik köhögéscsillapító szirupja miatt, mert a készítmény nigériai készleteiben mérgező vegyületeket találtak - közölte pénteken az ENSZ-ügynökség.
- Rekord ideig, 613 napig volt koronavírusos ez a férfi: a szupermutánst már nem tudta legyőzni A vírus a férfi szervezetében folyamatosan mutálódott.
- Már szinte csukott szemmel is el tudja végezni a munkáját? Akkor van egy rossz hírünk Ha keményen megdolgoztatjuk az agyunkat a munkában, az nem csak a karrierünknek kedvezhet - egy új tanulmány szerint ez megvédheti a kognitív képességeket és segíthet megelőzni a demenciát az életkor előrehaladtával.
- Borzasztó, mit művel a tinik agyával a gyorséttermi kaja Egy friss tanulmány szerint az egészségtelen ételeket fogyasztó tinédzsereknek hosszú távú memóriaproblémáik lehetnek.