Hirdetés

Tragikus hír a nyugdíjasoknak: ennek nem fognak örülni

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Váratlan áldozata lett az amerikai bankcsődöknek.

A lap kiemelte, az elmúlt hetekben a csődbe ment amerikai bankok részvényesei hatalmasat buktak, a legnagyobb vesztesek között pedig egy svéd nyugdíjalap is szerepel, amely az ország minden negyedik lakosának nyugdíjcélú megtakarításait kezeli. Rossz hír, hogy egyik pillanatról a másikra lett a semmivel egyenlő 2 milliárd dollárnyi vagyon. Ez ugyan még elviselhető az alap 116 milliárd dolláros vagyonához képest, ugyanakkor a veszteség rávilágít az alkalmazott befektetési politikában rejlő masszív kockázatokra.

Az alap kezelői ugyanis úgy taktikáztak, hogy a szélesebb benchmarkok követése helyett inkább koncentráltabb portfóliót tartanak, és így próbálnak meg az átlagnál magasabb hozamot termelni a jövőbeni nyugdíjasok számára. A problémát csupán az jelenti, hogy a magasabb hozam a jelek szerint magasabb kockázattal is párosult.

Az összeomlás után lemondott a svéd nyugdíjalam vezérigazgatója, illetve a szabályozó hatóságok is átfogó vizsgálatot indítottak. Az alap a jövőben várhatóan jelentősen csökkenti kitettségét az Egyesült Államokban és várhatóan nagyobb mennyiségű Microsoft és Google részvény piacra dobását jelenti - írja a Napi.

Az ügyben érintett svéd nyugdíjalap először 2016 ban nyitott pozíciót a Signature Bank részvényeiben, majd két évvel később kezdtek SVB és First Republic papírokat vásárolni. 2022 végén a svéd nyugdíjalap már az SVB és a First Republic ötödik, a Signature Bank hatodik legnagyobb tulajdonosa volt.

Hittek a bankok hosszabb távú erejében, még akkor is, amikor a kötvényportfóliók elkezdtek jelentősen leértékelődni. Márciusban azonban minden összeomlott. A cégen belül gyors volt a bukás, egy belső vizsgálatot kezdeményeztek, és szabadságra küldték a részvénypiaci osztály vezetőjét, Liselott Ledint. Április 11-én menesztették Magnus Billing vezérigazgatót.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés