Hirdetés

Tragikus helyzetbe kerültek a magyar nyugdíjasok, ebből óriási baj lesz

Nap Híre portré Nap Híre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jövedelmi szempontból Magyarország legszegényebb ötödébe tartozó nyugdíjasok havi bevétele átlagosan 71 466 forint volt 2021-ben. Ehhez képest a leggazdagabb ötödben lévő nyugdíjasok 278 042 forintot tehettek havonta zsebre – írja a Pénzcentrum nyomán az atv.hu.

Mindez azt jelenti, hogy a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között négyszeres különbség figyelhető meg.

A Pénzcentrum azt is megvizsgálta, hogy a különböző jövedelmű nyugdíjasok szerint mekkora nyugdíj kellene, hogy átlagosan, vagy jól éljenek, és mennyi összeg lenne szükséges, hogy szűkösen kijöjjenek. Mint írták, a legszegényebb ötödben lévő nyugdíjasok szerint a szűkös megélhetéshez 81 ezer forint kellene, miközben az átlagnyugdíj az esetükben 10 ezer forinttal elmarad ettől. Kiemelték, ez gyakorlatilag nélkülözést jelent.

Nehéz helyzetben vannak az idősek
Nehéz helyzetben vannak az idősek

Az átlagos élethez 156 ezer forintra lenne szerintük szükségük, vagyis duplájára, mint amennyi a nyugdíjuk.

Kiemelték azt is, hogy a leggazdagabb, azaz az ötödik nyugdíjötödbe tartozók mondhatják csak azt, hogy átlagosan megélnek. Náluk a KSH egy főre 278 ezer forintot állapított meg, szerintük 249 ezer forint kell az átlagos megélhetésre. A jó megélhetéstől viszont az ottani átlag is elmarad, mert ahhoz már havi 350 ezer forint szükséges, míg a nagyon jó megélhetéshez 502 ezer forint.

Végül felhívták a figyelmet, hogy a KSH statisztikájában 2021-es adatok szerepelnek, azóta pedig többször kaptak emelést a nyugdíjasok, illetve prémiumot. Viszont az életszínvonaluk ennek ellenére nem nőtt a rekordszintű infláció miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés