Hirdetés

Botrány: "Raboljuk el a pénzüket" - így lett tőzsdemilliárdos pár fiatal

Morvay Péter portré Morvay Péter

Milliárdos részvénycsalás miatt emelt vádat az amerikai tőzsdefelügyelet 8 befolyásos médiaszemélyiségek egy csoportja ellen.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pert indított nyolc személy ellen, akikre részvénymanipuláció miatt 100 millió dolláros büntetést szabtak ki.

A vádlottak olyan népszerű közösségi médiás influenszerek, akik követőiknek befektetési tanácsokat adtak, „baráti jótanácsnak” álcázva. A csoport vezetője, Zack Morris egymaga több mint 550 ezer Twitter-feliratkozóval rendelkezik.

A csalást gondosan felépítették, és hosszabb időn keresztül, több lépésben hajtották végre.

A kiválasztott részvényeket titokban elkezdték felvásárolni, majd miután felfutottak, hirtelen eladták őket
A kiválasztott részvényeket titokban elkezdték felvásárolni, majd miután felfutottak, hirtelen eladták őket

Először kinéztek maguknak olcsó, nem túl sikeres és ismert kisrészvényeket népszerű iparágakban, majd elkezdték ezeket részletekben felvásárolni. A kereslet miatt a részvények ára elkezdett felfelé kúszni, majd az influenszerek úgymond „felfedezték” ezeket.

Elkezdtek olyan posztokat kitenni, hogy „nézd, mit találtam, csak szólok, érdemes lehet ránéznetek erre”. 

Mivel a pénzügyi tanácsadást csak arra feljogosított cégek végezhetnek az Egyesült Államokban is, ezért gondosan ügyeltek arra, hogy a bejegyzéseik ne tartalmazzanak konkrét befektetési javaslatot.

Volt, amikor egymással beszélgettek arról, milyen „megérzéseik” vannak egyes részvényekkel kapcsolatban, és ezeket tették láthatóvá online tőzsdei kereskedési fórumokon, podcastokban és Twitter-fiókokban.

Azzal dicsekedtek, hogy akik hallgattak rájuk, hamar milliomosok lettek, és erről tettek is ki fotókat, drága autókról és luxusnyaralásokról.

"Az álom valóra válik" - így hitegették követőiket a tőzsdecsalók
"Az álom valóra válik" - így hitegették követőiket a tőzsdecsalók

Ha azt látták, hogy a követők rákapnak a csalira, és az árak meredeken megugranak, akkor hirtelen egyszerre eladták a korábban sokszor fillérekért felvásárolt manipulált részvényeket, és bezsebelték a busás hasznot. 

Tranzakciónkként gyakran több millió dollárt kerestek a csalással.

Ilyenkor természetesen az árfolyamok összeomlottak, és a veszteséget azok a kisbefektetők szenvedték el, akik bedőltek nekik. A csaló influenszerek azzal leplezték magukat, hogy portáljaikon ők is beálltak „sírni” a váratlan tőzsdei zuhanás miatt.

Mivel a részvények és kriptovaluták árfolyama amúgy is meredeken ingadozik - a legutóbbi hullámvasútról itt írtunk - sokáig nem volt egyértelmű, hogyan manipulálják a piacot.

Egy idő után azonban kezdtek óvatlanabbak és még kapzsibbak lenni, miután látták, milyen könnyű palira venni a „nagy fogásra” vágyó konyhai amatőr tőzsdézőket.

Volt, amikor egy poszt közzététele után már 5 perccel eladták a „tuti befektetésnek” ajánlott részvényt. A Camber Energy (CEI) részvényét például sokáig 5 és 10 dolláros célárfolyammal futtatták az oldalaikon, most azonban kiderült, hogy a 3.27 dolláron megvásárolt 100 ezer részvényt egyikük 3.33 dolláron el is adta, néhány minutummal a vásárlás után, noha a Twitteren azt írta, tartja a pozíciót, sőt még vásárol is belőle.

Végül azzal buktak le, hogy a tényleg privátnak gondolt egymás közötti beszélgetéseiket, amelyeket a Discord platformon keresztül bonyolítottak, a hatóságok lehallgatták.

Egy 2021. márciusi rögzített csoportos hívás során gyakorlatilag leírták az egész rendszert, elmondták, hogyan jelöltek ki egy kommunikációs cég tőzsdei részvényét, amelyet népszerűsíteni akartak. Egyikük elismerte, arra készülnek, hogy „kirabolják” azokat, akik követik a tanácsaikat.

Egymás között azonban kigúnyolták a „kis balekokat”, akik egymást fűtötték be a "tuti tippekkel".

„Nekünk csak aratnunk kell a megfelelő pillanatban.” 

Az oldalaik azóta elnémultak, nem úgy a kommentelők, akik többnyire börtönben szeretnék látni őket és azok közül a pénzüket elveszítő befektetők közül kerülnek ki, akiket a "banda" ahogyan magukat nevezték, megkárosított. 

Tommy Coops balra, gyakran dicsekedett, hogy mennyi mindene van
Tommy Coops balra, gyakran dicsekedett, hogy mennyi mindene van

Az utóbbi időben a Twitteren Tommy Coops néven futó Thomas Cooperman például saját Discord csatornát is indított. Ebben már nagyban ment a játék. Az összegyűjtött több tízezer követővel például próbálták elhitetni, hogy ez nem egy következő "Atlas trading" oldal (amit Zack Morris) alapított, hanem itt csakis a 100 százalékos nyerő részvényeket ajánlják megvételre. Sőt, sms bandát is létrehoztak, ahol szöveges üzenetben jelezték, mit kellene venni azokból a részvényekből, amikből mint kiderült, már jó előre betáraztak.

Coops nem aprózta el, konkrétan online csatornáin valóságshow-t indított arról, hogyan él egy tőzsdemilliárdos és hogyan érte ezte el. (Attól tartunk, nem emelte ki a valóság minden szereltét - a szerk.) Ő maga egyébként még egy zenei formációban is játszott, így is bizalmat építve maga köré.

A bizonyítékok alapján most az amerikai tőzsdefelügyelet 100 millió dollárra büntette a csoport tagjait, és eltiltotta őket attól, hogy a közösségi médiában bármilyen pénzügyi témájú posztot tegyenek közzé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés