Hirdetés

Drámai hírek érkeztek a földrengés sújtotta országokból

Garai Kitti portré Garai Kitti

Meghaladta csütörtök hajnalra a 15 ezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültekét pedig Törökországban már közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

Csütörtök hajnalban a török katasztrófavédelem (AFAD) azt közölte, hogy az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt.

Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig - írja az MTI.

A hatóságok tájékoztatása szerint az anyagi kár szinte felmérhetetlen. Több település szinte megsemmisült, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

A hétfő hajnalban bekövetkezett földrengés után még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott. Az ország hatóságait bírálatok is érték, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni. Erdogan bejelentette azt is: a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújtanak.

Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés