Hirdetés

Összeszorul a szív: kísértetváros és autókban alvó túlélők Törökországban

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Már a hatodik napja tartózkodnak Antakya városában a HUNOR mentőcsapat tagjai. Helyszíni beszámolójuk alapján elkeserítő a helyzet.

HUNOR

Bár már több csapat is abbahagyta a túlélők utáni keresést a hétfői földrengés után Törökországban, a magyar HUNOR mentőcsapat tagjai még mindig a helyszínen vannak és nem adják fel a keresést.

A hatodik napja Antakya városában lévő egységhez vasárnapra két magyar keresőkutyás csatlakozott, így most már négy kiképzett állattal tudják váltásban keresni a földrengés áldozatait - közölte a Katasztrófavédelem.

Szintén a HUNOR munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője, akik részt vesznek a csapat felderítési tevékenységében. Az ő feladatuk az épület állékonyságát ellenőrizni és felmérni, illetve azt figyelni a mentés során, hogy a vizsgált rom mennyire instabil. 

HUNOR

A helyszínen lévő csapat beszámolója szerint Antakya éjszakára és hajnalra kísértetvárossá változik, a talpon maradt házakba sem megy vissza senki, aki tud, autóban alszik, pár méterenként tüzeket gyújtanak a szabadban éjszakázók.

Láttak olyan házakat is, amelyek látszólag sértetlenek, csak közelről vehető észre, hogy egy vagy két szinttel lejjebb süllyedt. A HUNOR bázisát és a terepen lévőket folyamatosan kísérik a török hadsereg katonái. Éjszaka továbbra is csak a magyarok dolgoznak, újabb és újabb szektorokat fésülnek át.

A térségben folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 rengés volt a térségben. Az egyik, 4,6-os erősségű földmozgás a szombati mentőakciótól két kilométerre történt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés