Hirdetés

“A legnagyobb tragédia, hogy több százan maradtak a romok alatt”

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Novák András, az ATV tudósítója 5 napot töltött a földrengés sújtotta Törökországban.

MTI

“Egy ekkora katasztrófában, ahol több tízezrek haltak meg és tudom, hogy az a legnagyobb tragédia, hogy több százan maradtak ott a romok alatt, akiket nem sikerült megmenteni” - mondta Novák András, az ATV tudósítója vasárnap a Heti Napló Sváby Andrással című műsorban

A tudósító öt napig volt Törökországban a földrengés után, a helyszínen követte a mentőcsapatok munkáját. Elmondta, hogy a remény tartja az emberekben a lelket és azért hősök a mentőcsapatok, mertengeteg életet megmentettek.

Novák András Hatay városában forgatott. “Ez egy régi város, sok az idős épület, kevés cement volt bennük, ezért is történhetett meg, hogy ennyi ház összedőlt” - magyarázta. Az emberek többsége otthon volt, feküdtek az ágyukban, rájuk dőlt a saját házuk - emelte ki.

Arról, hogy mennyire viselte meg az, amit ott látott, azt mondta, hogy az ember ilyenkor csak a munkájára koncentrál. “De amikor van egy másodperc szünet, akkor kiráz a hideg… Kapaszkodni kell a jó hírekbe a tragédiák ellenére is” - idézte fel. Novák András azt is kiemelte, hogy látványban ugyanolyan volt minden a helyszínen, mint a képernyők mögött, a legnagyobb különbséget viszont az ott hallott hangok adták: a sikolyok, a szenvedések, a szirénák hangja.

Novák András mesélt arról is, hogy hogyan dolgoznak a mentőcsapatok. Elárulta, hogy a nemzetközi egységek szektorokra osztották a várost. Miután átkutattak egy házat, festékspray-vel odafújták az országkódot (Magyarországé: 036), hogy ezt már ők átkutatták.

A házba először egy kutya ment be. Ha jelzett, ugatott, máris küldték a másik kutyát, ugyanis sosem kezdenek el menteni egy állat jelzése alapján. Ha jelzett a második is, valaki bemászott az épületbe, elkezdett kopogni. “Ekkor mindenki csöndben marad, a gépeket leállítják, gyakorlatilag az egész utca megnémul. Mindenki arra vár, hogy a bent fekvő tűzoltó vagy doktor hall-e viszontkopogást” - mesélte. Utána ezt még egyszer megerősítik, ha ez megvan, csak ekkor kezdenek el menteni és szétszedni a törmeléket. “Sokszor dönteni kell: van-e értelmes határidőn belül lehetőség az ott lévőt kiszedni?” - fogalmaz Novák András.

Felidézte, hogy több mint 70 ország mentőegységei voltak ott a katasztrófa helyszínén, az izraeli gép például az iráni mellett szállt le - ezt még ők is lefényképezték. A riporter szerint megható volt ilyen mértékű összefogást, egységet látni, “és ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, miért van konfliktus egy csomó helyen?”

A legellentétesebb kormányok, vallások tudtak együttműködni, mindenki arra koncentrált, hogy felnőtteket, gyermekeket mentsenek - mondta Novák András.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés