Hirdetés

Bajba kerülhet a PSG sztárja, nem akart szivárványos mezben játszani

Nap Híre portré Nap Híre

Nem akart szivárványszínű mezben pályára lépni, ezért a Paris Saint-Germain középpályása, Idrissa Gueye kihagyta csapata szombati, a Montpellier elleni 4-0-s győzelemre végződő meccsét.

A hétvégén különleges mezeket viseltek a focisták Franciaország-szerte, ezzel fejezve ki szolidaritásukat a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni küzdelem közelgő nemzetközi napja alkalmából.

A nap ma van: május 17-én, kedden.

Ám az Everton és az Aston Villa korábbi játékosa, Gueye, aki hithű muszlim, kihagyta a szombati meccset. Menedzsere, Mauricio Pochettino ezt így indokolta: „személyes okok miatt, nem sérült meg”.

Gueye már tavaly is passzolta a hasonló időzítésű mérkőzést, akkor a PSG gyomor-bélhurut bántalmakkal indokolta a középpályást hiányzását.

A Rouge Direct, a sportbéli homofóbia ellen küzdő szövetség most a muszlim játékos fejét követeli. „A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény” – írták vasárnap a Twitteren. „A PSG-nek fel kell szólítania Gana Gueye-t, hogy adjon magyarázatot, de gyorsan, és ha kell, büntessék meg.” Hétfőn is megismételték a követelésüket. A francia LGBT+ Sportszövetség elnöke azt mondta: „Idrissa Gueye nagyszerű játékos, de a vallás nem része a sportnak. Minden játékos szivárványos mezben játszott, kivéve őt. Meg kell büntetni. Gueye kimaradása azt bizonyítja, hogy a klub [PSG] és a Liga is hagyta: homofóbia „történjen” - írja a DailyMail 

A 32 éves Gueye jámbor muszlim, és rendszeresen oszt meg üzeneteket a hitéről a közösségi média felületein. Egyes iszlám országokban a homoszexualitás illegális, sőt halálbüntetéssel is büntethető. Gueye hazájában, Szenegálban a homoszexualitás öt év börtönbüntetést vonhat maga után, és a melegházasság sem törvényes.

A Le Parisien szerint Franciaországban 2021-ben 28 százalékkal nőtt az LMBTQ közösség elleni bűncselekmények miatt benyújtott panaszok száma. A francia rendőrség 3790 támadást rögzített, amelyeket állítólag „szexuális irányultság miatt” követtek el.

Gueye 2019 óta játszik a francia bajnok PSG-ben, és 30 millió fontért igazolták át az Evertontól, ahol három évig játszott. Három francia bajnoki címet nyert és három francia kupát, 2020-ban pedig második lett a csapata a Bajnokok Ligájában. Szenegál válogatottja is, és 92 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában. Hírek szerint, lehet, hogy nyáron a Tottenham igazolja le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés