Hirdetés

Figyelem! Tojáshiány lehet a termelők szerint a hatósági ár miatt

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

A termelők teljes erővel dolgozva mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt.

MTI/Szigetváry Zsolt

Az érdekképviselet figyelmeztet a tojás hatósági ára miatt. Szerintük nem csak a lakossági szükségletek ellátásával lehet gond, a fejlesztés és a tartalékképzés is veszélybe kerülhet, ha a tojástermelés hasznát elviszi az árstop. Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tartásmódra, méretre és csomagolásra érvényes, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.

Tartanak attól is, hogy a hatósági ár miatt a kiskereskedők kevesebb tojást forgalmaznak majd, korlátozzák az eladható mennyiséget, csekélyebb mennyiséget rendelnek a termelőktől. Ez a kapacitások leépítését okozhatja, miközben Magyarország most sem önellátó, a szükséglet ötödét külföldről kell fedezni. A behozatal az árakat sem csökkenti, mert a tojás más európai államokban sem olcsóbb, mint Magyarországon - tették hozzá.

A szövetség ígérete szerint a termelők mindent megtesznek, ami tőlük telik, de az ágazat egyeztetni szeretne a gazdaságfejlesztési miniszterrel és az agrárminiszterrel. A mostani körülményeket teljes kiszámíthatatlanság jellemzi, pedig a tojástermelés időigényes folyamat, ezért nagyon fontos a tervezés lehetősége - indokolták a kezdeményezést.

Aki jár boltba, azzal találkozhat már most is, hogy a korábban hatósági árassá tett tejből, cukorból szinte nincs olyan nagyobb bolt, ahol lehet vásárolni. A Naphire.hu szerkesztőjének kérdésére az egy Tescóban például azt javasolták, hogy lehetőleg nyitás után érkezzünk, mert akkor még lehet pár darabot venni a tejből például. Jelenleg ezeken a termékeken van hatósági ár.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés