Hirdetés

Egyetlen döbbenetes kép a tojás áráról - nem hiszünk a szemünknek

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

A kormány bevezette a tojásra a hatósági árat. Indoklásuk szerint azért, mert annak az ára gyakorlatilag elszállt.

MTI

Az MTI most egy kicsi grafikát - sőt döbbenetes képet - készített arról, hogyan alakult az elmúlt időszakban a tojás ára a boltokban. Tíz darabra vetítve 2022. januárjában még valamivel 500 forint alatt volt az ár. Októberben ez majdnem megduplázódott, mivel akkor már a kép tínúsága szerint tíz tojás ára 899 forintra rúgott.

Arról korábban már írtunk, hogy a termelők tojáshiányra figyelmeztettek. Bár azt mondják, teljes erővel dolgozva mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

MTI

Tartanak attól is, hogy a hatósági ár miatt a kiskereskedők kevesebb tojást forgalmaznak majd, korlátozzák az eladható mennyiséget, csekélyebb mennyiséget rendelnek a termelőktől. Ez a kapacitások leépítését okozhatja, miközben Magyarország most sem önellátó, a szükséglet ötödét külföldről kell fedezni.

Ezeknél az áraknál is szomorúbb a kép akkor, ha bemegyünk egy nagyobb üzletáncba. Azt tapasztalhatjuk ugyanis, hogy 110-120 forint alatt nem nagyon lehet kapni 10 darabos tojást. Ráadásul az árstop miatt korlátozást is vezetett már be az egyik CBA. 30 darabnál többet egyszerre nem lehet megvásárolni. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés