Hirdetés

Több tízezer magyar nyugdíjas kapott tragikus hírt

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Rengetegen kimaradhatnak a nyugdíjemelésből, ám meg van kötve a kezük, az Alkotmánybíróság szerint így törvényes.

Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság Smidróczki István kisnyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról, melyekben azt sérelmezte, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárták ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből, ellehetetlenítve ezzel a mindennapi megélhetését - írja a Mérce

A férfi tavaly márciusban ment nyugdíjba és kimaradt a tavalyi soron kívüli júliusi nyugdíjemelésből, valamint a novemberi nyugdíjkorrekcióból is. Pedig az ő létminimum alatti nyugdíját ugyanúgy érintette a tavaly meglóduló infláció, mint a többi nyugdíjasét. Azzal pedig, hogy kimaradt a júliusi és novemberi emelésből, elmondása szerint a szó szoros értelemében a megélhetése került veszélybe. Plusz az idei januári emelésnél is hátrányba került, hiszen mivel a tavalyi két emelést nem kapta meg, így 2023 januárjában egy annál kisebb összegre jött csak neki a 15 százalékos emelés, mint ha a tavalyi évközi nyugdíjemeléseket is figyelembe vették volna.

Smidróczki azt kérte az Alkotmánybíróságtól, mondják ki, hogy:

  • Sérti a diszkrimináció tilalmát, hogy azok biztosan nem részesülhettek a nyugdíjemelésben, akik 2021. december 31. után töltötték be a 65. évüket.
  • Sérti a befizetett nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó tulajdoni jogot az, hogy ha a 2022. január 1-e után nyugdíjbamenők számára semmilyen kompenzációs garancia nincsen az éven belül akkor, amikor egy hiperinflációs környezetben szenved a gazdaság.
  • A rendelet sérelmezett szabályait az Alkotmánybíróság semmisítse meg.
  • Intézkedjen afelől, hogy a nyugdíjemelés minden nyugdíjban részesülő személy számára a gazdaság romló helyzetének megfelelően határozzon meg olyan emelést, ami nem veszélyezteti a tulajdoni várományhoz való alapvető jogot.

Az Alkotmánybíróság mindkét érvet elutasította. Arra, hogy valahogyan meg kellene védeni az inflációtól azokat a nyugdíjakat, amelyek 2022 elején lettek megállapítva, a testület azt mondta, hogy csak a jogosultsági feltételeket teljesítve megszerzett, a ténylegesen folyósított nyugdíjra való jogosultság minősül olyan vagyoni értékű jognak, melyet az Alaptörvény véd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés