Hirdetés

Több pénz járna a magyar nyugdíjasoknak? A szakember válaszol

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Alkotmánybíróságon támadta meg egy baranyai nyugdíjas azt a rendeletet, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, de kizárta ebből azokat, akik 2022. január 1-je után mentek nyugdíjba.

Az üggyel kapcsolatban most Farkas András nyugdíjszakértő is megszólalt, aki a Spirit FM Aktuál című műsorának a vendége volt. A szakember úgy fogalmazott, hogy az érintett nyugdíjas felvetése teljesen jogos, azonban nem biztos, hogy ez az Alkotmánybíróság hatásköre. Mint mondta, a jelenlegi inflációs környezetben kiszolgáltatott lehet egy friss nyugíjas.

A kormányzat korábban a nyugdíjasok érdekében járt el, így kétséges, ez az ügy az Alkotmánybíróság elé tartozik-e, ugyanakkor a probléma jogos

- tette hozzá a szakért, aki kiemelte azt is, hogy akik korábban kapták meg a nyugdíjukat, háromszor is részesültek emelésben, azonban akiknek tavaly állapították meg az ellátást, azok minden védelem nélkül szembesültek az inflációval.

Farkas András arról is beszélt, hogy 2022-ben összességében 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal nyugdíjas inflációs adatai szerint ez több mint 15 százalék, azaz van egy 1,2 százaléknyi tartozása a Magyar Államnak a nyugdíjasok felé, amin mintegy 68 milliárd forint értékű tartoázást jelent. Ezt azonban a nyugdíjasok már nem kapják meg.

Hozzátette: ez csak idézőjeles tartozás, hiszen a jogszabályok ezt szó szerint nem mondják ki, de a jogalkotói szándékból arra lehet következtetni, hogy ha a nyugdíjak vásárlóértékét az inflációval egy szinten akarják tartani, akkor az egész éves infláció tényleges mértékével kellene emelni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés