Hirdetés

Fény derült a világhírű magyar filmes sötét titkára

Nap Híre portré Nap Híre

A háromszoros Oscar-díjas magyar szakember kettős házasságban élt.

William S. Darling Hollywood aranykorának legtehetségesebb látványtervezője volt, azonban senki sem sejtette, hogy a magyar születés szakember kettős életet élt. Mielőtt Kaliforniába költözött volna Magyarországon családot alapított, viszont hátrahagyta feleségét és két gyermekét is, és titokban évtizedeken került bigámiában élt.

A látványtervező egy Temesvártól alig 33 kilométerre található faluban, Sándorházán született Sándorházi Vilmos Béla néven. Bár édesapja építésznek szánta, végül Párizsban festőnek tanult. Később Budapesten telepedett le, ahol Kohn Fanni személyében rátalált a szerelem, és két fiúk - Vilmos és Imre - született.

Azonban egy napon Sándor úgy összeveszett a feleségével, hogy lelépett otthonról, és New Yorkig meg sem állt, ahol megismerkedett egy fiatal színésznővel, Gwendolin Darlinggal és ismét portréfestőként kereste a kenyerét - írja a Dívány.

Az emigrált művész a kezdetekben a Adalbert Sandorhazi nevet használta, majd később összeházasodott Gwendolinnal, és felvette az ő családnevét, így lett William S. Darling.

A világháború utáni években azonban a látványtervező elfelejtett szólni újdonsült feleségének, hogy Magyarországon már van egy családja. Később a nyugati partra költöztek, hogy Gwendolin tovább bontogassa szárnyait színésznőként, William pedig látványtervezőként szerződött a Fox filmstúdióhoz. Karrierje során három Oscar-díjat ítéltek neki a munkájáért.

Időközben a gyermekei Budapesten felnőttek lettek, és semmit nem tudtak az apjukról, aki kezdetben havonta küldött haza pénzt. Majd a két Sándorházi fiú a moziban látott egy fíilmhíradót a Fox stúdió munkájáról, amelyben felbukkant a látványtervező, azaz a rég eltűnt édesapjuk is, amit azonnal elárultak anyjuknak.

Sándorháziné azonnal felkereste a Fox magyarországi irodáját, árulják el, ki volt a vásznon látott úriember – Darling életrajzából egyértelműen kiderült, korábban Budapesten élt és dolgozott festőművészként –, majd táviratot küldött Los Angelesbe rég eltűnt férjének, a megkeresésre azonban nem érkezett válasz.

Később az asszony a magyar konzulátuson keresztül kereste meg a férjét, ekkor tudta meg, hogy boldog házasságban él a tengerentúlon. A férfi először letagadta, hogy lenne egy másik családja Magyarországon, Fanni azonban elküldte az Egyesült Államokba a házassági anyakönyvi kivonatukat, így már képtelen volt kibújni a vád alól.

Mivel a bigámia súlyos vádnak számított, könnyen kettétörhette volna Darling karrierjét, akár börtönbe is juttathatta volna őt, így a bíróságon kívül próbálta elrendezni az ügyet. Ügyvédein keresztül 2000 dolláros sérelmi díjat ajánlott fel magyar feleségének, azonban ezt ő elutasította. Helyette azt követelte az asszony, hogy a férje az elmúlt 14 év gyermektartási költségét fizesse meg számára. Vérül sikerült megegyezni, majd mindkét feleségétől elvált.

Gwendoline-nal végül 1937-ben másodszor is összeházasodott, és egészen a színésznő haláláig, 1955-ig éltek együtt; két évvel később Darling a portréfestő Marjory Adamset vezette oltár elé, akivel szintén tartósnak és boldognak bizonyult a házassága. Ő maga pedig 1963. december 15-én, 81 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában.

(Kezdőkép: Arcanum/Színházi Élet)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés