Hirdetés

Titkos űrsiklóval készülhet Kína az invázióra

Morvay Péter portré Morvay Péter

A hétvégén föld körüli pályára állt az új szuperfegyver

Hivatkozás másolása

Kína egy titkos, újra felhasználható űreszközt állított Föld körüli pályára, miközben a hadserege folytatja a Tajvan körüli provokatív hadgyakorlatokat. Amerikai védelmi szakértők attól tartanak, hogy az új űrsikló már a szigetország elleni inváziót készítheti elő. 

Az indításra a Góbi-sivatagban található űrközpontban került sor. A kínai állami Hszinhua hírügynökség szerint „a tesztűrhajó egy ideig Föld körüli pályán lesz, mielőtt visszatér a tervezett kínai leszállóhelyre”. Az űrjárművet a Hosszú Menetelés 2F elnevezésű óriásrakéta juttatta föld körüli pályára. (Az elnevezés Mao Ce-tung hatalomra jutását elősegítő „Hosszú Menetelésre” utal.) 

A kínai űrhajó méretét tekintve - a Hosszú Menetelés 2F jelentős hasznos teherbírása alapján - hasonló lehet az Egyesült Államok katonai célú űrrepülőgépéhez, az X-37B-hez. Ez utóbbi olyan kísérleti tesztprogram, amelynek célja egy megbízható, újrafelhasználható, pilóta nélküli űrhajó kifejlesztése. 

Az X-37B űrrepülőgép jelenleg a hatodik küldetését teljesíti. 2020. május 17-én indult útjára és ezzel nemrég új rekordot állított fel az űrben töltött idő tekintetében. 

Ezt az amerikai hegemóniát most megtörheti az új kínai modell, amely lehetővé tenné Kína számára, hogy újra felhasználható hordozórakétákkal és űrrepülőgéppel folyamatos és intenzív jelenlétet biztosítson az űrben. Az ilyen projektek azonban még számos technológiai és egyéb kihívással nézhetnek szembe.

Bleddyn Bowen, a Leicesteri Egyetem kutatója a SpaceNews szakfolyóiratnak elmondta, hogy 

„A kínai űrrepülőgép-technológia leküzdheti azokat az akadályokat, amelyek mások számára nem sikerültek.”

A szakértő szerint Kína egyidejűleg fejleszti polgári és katonai célú űrtechnológiáját, amellyel rövid időn belül fölénybe kerület akár az Egyesült Államokkal, akár Oroszországgal szemben.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés